Ik winter nog even door. VVD-er Werner Vermeire vraagt waarom B&W van Rheden geen uitkeringsgerechtigden bij het sneeuwruimen hebben ingezet. Daarmee joeg hij zijn PvdA-collega Heleen Denie op de kast. Zij springt in de bres voor de mensen die door Vermeire op de korrel worden genomen. Natuurlijk, er zijn parasieten, profiteurs van de samenleving maar 95% van uitkeringsgerechtigden zijn mensen met serieuze problemen die buiten hun schuld in deze situatie zijn geraakt. Velen maken zetten zich nu ook nuttig en zetten zich in als mantelzorger of als vrijwilliger. Het gevraag van Vermeire vervult haar met plaatsvervangende schaamte.
Ben ik met Heleen Denie eens. Trouwens, er is ook een praktisch probleem. Welke uitkeringsgerechtigden bedoelt Vermeire precies? WAO-ers, Wajongers, werklozen, bijstandsontvangers? Volgens mij vallen de eerste drie groepen af. Daar heeft de gemeente sowieso geen moer over te zeggen. Dan blijft de bijstand over. Ik schat het aantal mensen in die groep op zo’n 800. Dat zijn mannen, vrouwen, ouderen, mensen met allerlei fysieke en psychische problemen enz. Wie bepaalt dan of iemand wel of niet de sneeuwschop moet hanteren? Worden al die mensen op hun geschiktheid beoordeeld door het sneeuwruim-selectiebureau van de gemeente? Dat kost weer een paar ambtenarensalarissen. Terwijl Vermeires VVD juist wil bezuinigen! Er moeten immers ambtenaren weg en de bureaucratie moet worden teruggedrongen.
We zijn er nog niet. Wat moeten die gedwongen sneeuwruimers precies gaan doen? Straten ijsvrij maken? Zien wij opeens ploegen steuntrekkers in de straten verschijnen die, gebrandmerkt met het bijstandslogo en gewapend met schoppen en kruiwagens zout, sneeuw en ijs te lijf gaan? Of gaat het om de stoep? Welke is dat dan? De stoep van bedrijven, instellingen of aanwonenden die zelf te beroerd zijn om die schoon te maken? Welke middelen krijgen die ijsbestrijders eigenlijk? Ze hebben beschermende kleding, schoeisel en gereedschap nodig. Ook dat kost geld. En hoe zit ‘t met de uitkering? Krijgen mensen die meewerken een toeslag of worden weigeraars gekort? Wil je ze verleiden of wil je ze dwingen? Begrijp me goed. Als iemand NIET WIL werken dan mag de gemeente van mij de uitkering intrekken. Maar dit riekt naar symboolpolitiek.
Blijft staan dat Werner Vermeire het winterse onvermogen van de gemeente op de politieke agenda heeft gezet. Daarvoor krijgt hij van mij een stip. Die handhaaf ik. Maar er is iets dat mij niet bevalt. Terwijl Heleen Denie op mijn weblog uitgebreid reageert gaat Werner Vermeire discussie uit de weg. Hij schrijft: “Ik heb rechtstreeks naar mevr. Denie gereageerd naar aanleiding van haar reactie. Simpel omdat ik dat netter vind, ik speel niet graag via de band” Tja, als je eerst zelf de vragen uitvent dan kun je er niet tussenuit knijpen Werner. Dit is een zaak die iedereen aangaat. In het publieke debat speel je niet over de band maar laat je zien dat je burgers serieus neemt. Werner krijgt daarom twee minnetjes achter zijn naam. Hup, terug in het raadsledengelid!
Genoeg over gladheid, zout, sneeuw en ijs. Weg met de winter. Ik ben toe aan de lente.
Volkspartij Politiek Rheden
-
Verkiezingsprogramma is in ontwikkeling
De Rhedense kiezer staat op één. Maar de partij is niet blind voor wat er
zich op nationaal niveau afspeelt. Zake...
2 jaar geleden
Geen opmerkingen:
Een reactie posten