KLIK OP BOVENSTAANDE AFBEELDING OM NAAR DE HOMEPAGE/HOOFDPAGINA TE GAAN

vrijdag 1 maart 2013

Linde


Koning Winter stelt zijn troonsafstand zo lang mogelijk uit. Hij kan maar geen afscheid nemen. Ik word er gewoonweg humeurig van. Van mij mag ie terstond opkrassen. Hoe eerder hoe beter. Ik heb de afgelopen maanden genoeg sneeuw, ijs en moddertroep gezien. Meer dan genoeg! Ik hoop dat de lente en de zomer zich net zo breed als de winter maken en een fors deel van de regeerperiode van de herfst afsnoepen.

Over troonsafstand gesproken. Het koningschap laat me volkomen koud. Maar aan de melodramatische mediasoap die over ons wordt uitgestort valt niet te ontkomen. Maar ik gun ieder zijn plezier. Als mensen ervan willen genieten dan moeten ze dat vooral niet laten. Ik zie het als een folkloristisch anachronisme, verder niks. Sissi in de lage landen. Wat me wel stoort is de kruiperige pluimstrijkerij waarmee bestuurders en politici zich manifesteren. Politici die zich anders laten voorstaan op hun republikeinse gezindheid duiken weg uit angst de gunst van de kiezer te verspelen. Bestuurders, op jacht naar een royaal schouderklopje, grijpen iedere kans aan om te laten zien hoe koningsgezind zij zijn. Als op twitter iemand het over Bea of PWA heeft dan spreekt een naar een lintje smachtende Rhedense wethouder de verdachte twitteraar ontstemd aan op respectloos taalgebruik.

Rheden kleurt oranje! Elk dorp krijgt een koningsboom. Te beginnen in Ellecom. Weet je wat, mijmerde de vroedschap, we doen er een sierhekwerk bij. Da´s geen toeval hoor. Het dorp herbergt een republikeins broeinest. Dat wordt met deze actie resoluut de kop ingedrukt. We slaan dus twee vliegen in een klap Ten eerste levert het planten van de linde een mooi adellijk fotomoment op. We zijn er verzot op. Bovendien zetten we die in Ellecom huizende veelschrijvende republikeinse lastpak een pin op de neus. Ja, zo tonen wij subtiel onze macht. Wij rooien bomen als het ons belieft, wij planten bomen als het ons uitkomt. Misschien beseft ie dan ook eens dat zijn gemekker over de wegverlegging bij Hof te Dieren niks uithaalt. Als wij daar zes miljoen euro gemeenschapsgeld in willen manipuleren dan doen we dat. Punt uit!