KLIK OP BOVENSTAANDE AFBEELDING OM NAAR DE HOMEPAGE/HOOFDPAGINA TE GAAN

woensdag 11 november 2009

Raadsvrouwen

Op 3 maart 2010 zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Dat was bij de Rhedense begrotingsvergadering goed te merken. De strijd om de kiezer is begonnen. De proloog werd gewonnen door de VVD. Of beter gezegd, de proloog werd gewonnen door Ronald Haverkamp, de fractievoorzitter van de VVD.

Hij had uitgevogeld dat het college van B&W een (simpel gezegd) overbodige reservering voor pensioenafdrachten in de begroting had opgenomen. Dat geld kon mooi gebruikt worden om enkele bezuinigingen te voorkomen. De voetbalverenigingen EDS in Ellecom en SCS in Lang Soeren, de gebruikers van de Voorhuizenschool in Velp, muziekschool Musica Allegra en het budget voor kunst en cultuur ontsprongen daarmee de bezuinigingsdans. De eer gaat naar Haverkamp maar de andere partijen steunden zijn actie loyaal. Prima!

Ik ben minder te spreken over de aanval van de VVD op de sociale sector. Haverkamp diende een motie in die erop gericht was om bezuinigingen in de WMO door te voeren. Bovendien kwam hij met een voorstel om het sociaal beleid onder de loep te nemen. Ik meld het hier maar even. Dan kunt u nadenken of u in maart wel of niet op de VVD wilt gaan stemmen. Het profileert de partij wel. Op zich prima. Haverkamp laat daarmee zien waar de VVD voor staat. Zijn voorstellen haalden de eindstreep overigens niet.

Haverkamp kreeg voor zijn anti-bezuinigingsactie van de raadsvrouwen een geitenwollen sok, gevuld met chocolademunten. Daar zit nog een verhaal aan vast. De vrouwenclub startte enkele maanden terug de campagne “Meer vrouwen in de raad”. Ik vond de actie een oubollig PvdA-stokpaardje en noemde het “Geitenwollensokkenpolitiek” . Kennelijk raakte ik een gevoelige snaar want de dames sprongen erop als een bok op de haverkist. Inmiddels verschijnt de geitenwollen sok regelmatig ten tonele als de vrouwen iets te melden hebben. Een geuzensymbool. Heb ik op mijn manier aan deze emancipatiegolf bijgedragen. Eigenlijk ook een complimentje voor mij. Dank daarvoor dames.

De samenwerkende raadsvrouwen doen het overigens goed. Zij hebben van de provincie gedaan gekregen dat het fietspad langs de weg tussen Velp en Rheden ( N785) verlicht gaat worden. Vorige week vertelde Geertje van der Burg namens de raadsdames trots dat de provincie ook nog eens de kosten voor aanleg en onderhoud van die verlichting voor haar rekening neemt. Dat scheelt de gemeente alvast 100.000 euro voor de aanleg.

Dat geld werd overigens snel door de PvdA ingepikt. De PvdA wilde een uitgave van 100.000 euro die bestemd was om de komst van het zwembad in Velp voor te bereiden schrappen. Dat zwembad wordt geschat op 8 miljoen euro en dat geld is er nog niet. Volgens PvdA-fractievoorzitter Canters zijn voorbereidingen dan ook pas nodig als zeker is dat het geld er wel komt. Wethouder Elsenaar zag dat voorstel echter niet zitten. Hij vreesde nog langer uitstel als er geen voorbereidingen konden worden getroffen. Canters stelde daarom voor om dan maar het fietspadgeld van de raadsvrouwen als voorbereidingskrediet te gebruiken. Daar konden de anderen zich in vinden. De vrouwen hebben dus niet alleen gezorgd voor de fietspadverlichting maar ze hebben ook hun bijdrage aan het zwembad geleverd.

Tijd om eens na te denken over een vrouwenpartij. Ik weet al ’n naam.
En ik sponsor de sok.