KLIK OP BOVENSTAANDE AFBEELDING OM NAAR DE HOMEPAGE/HOOFDPAGINA TE GAAN

vrijdag 16 november 2012

Hesjes


Kinderen in het verkeer zijn extra kwetsbaar. U kent ongetwijfeld de verkeerssituatie rond scholen. Tijdens schoolspitsuren is chaos troef. Het is dan een kluwen auto’s, fietsen, ouders en kinderen. Auto’s die aan- en afrijden en in alle hoeken en gaten, soms midden op straat, geparkeerd staan, ouders die nog even gezellig met elkaar staan te kletsen, ouders met kinderwagens, bakfietsen en daar tussendoor laverende fietsers en rennende kinderen. 

Gelukkig gaat het bijna altijd goed maar je houdt je hart soms vast. Inspanningen van gemeenten, politie en schoolbesturen om de situatie veiliger te maken halen niet zoveel uit. Menselijk gedrag en menselijke gewoonten zijn heel erg moeilijk te wijzigen. Dat lukt alleen als er vier keer per dag bij alle scholen een politieagent bonnen uitdeelt.

Maar okay, het onderwerp leent zich prima voor politiek gebruik. Wie is er immers niet bezorgd om kinderen in het verkeer? Dat moet ook het CDA gedacht hebben. Vorige week werd de begroting van de gemeente Rheden behandeld. Traditioneel hét moment waarop politieke partijen zich in de kijker proberen te spelen. De christendemocraten kwamen met een briljant voorstel. Volgens hen dragen kinderen meestal minder “felle” (?) kleding. Een ernstig probleem want ze zijn dan minder goed zichtbaar in het verkeer. Weet je wat? We trekken hen een, door de gemeente te verstrekken, verkeershesje aan.

Hoe is het idee eigenlijk ontstaan? Een raadslid aan wie het opviel dat kinderen te donker gekleed zijn? Resultaat van gekeuvel aan de schoolpoort? Even gegoogled? Zoiets moet het geweest zijn want anders kom je niet met zo’n voorstel. Eigen verantwoordelijkheid is een van de stokpaardjes van het CDA. Geldt dat nu opeens niet voor ouders? Dit lijkt me juist bij uitstek iets dat ouder, kind en school, als ze daar behoefte aan hebben, prima onderling kunnen regelen.

Dat vond de gemeenteraad ook. Behalve de PvdA zag geen enkele andere partij er brood in. Exit hesjes. Maar de doelen van het CDA, publiciteit en aandacht, zijn bereikt. En ik verheug me al op volgend jaar. De partij heeft dan vast een nieuw lumineus idee.