KLIK OP BOVENSTAANDE AFBEELDING OM NAAR DE HOMEPAGE/HOOFDPAGINA TE GAAN

woensdag 23 december 2009

Normen

Wordt u ook zo woest als u merkt dat iemand anders meer verdient? Nou ik wel hoor. Al die bonusjagers, uitvreters, zakkenvullers en profiteurs: over de kling ermee.

Vorige week zag ik die vent van ’n paar straten verderop in een gloednieuwe auto. Niet dat ik jaloers ben maar dit gaat te ver. Ik voelde me ter plekke beroerd worden. Vast een van die graaiers die zich volvreet op andermans kosten. Werkt zeker bij een bank, woningcorporatie, zorginstelling of bij een of andere onduidelijke publieke dienst. Want daar zitten die bietsers.
Dat laat ik niet op me zitten. Onder welke norm valt die kerel? Dat moet tot op de bodem worden uitgezocht. Ik heb ’n mannetje op ‘m gezet die dat eens haarfijn voor mij gaat uitzoeken. Het gaat er niet om wat ie verdient maar welke norm we op hem kunnen toepassen. Hij zit er gegarandeerd boven en anders maken we gewoon een nieuwe. En dan is ie de pisang. Stukken in de krant, vragen in de raad en als het even kan ook in de Tweede Kamer. Wat denkt die patser wel? Is ie nou helemaal besodemieterd. Ik laat niet over me heen lopen. Mij ’n beetje de ogen uitsteken met zijn flutauto.

Gelukkig pakt de politiek het goed op. Dat helpt. Er zijn 1912 mensen in publieke dienst die meer verdienen dan Balkenende. Die hebben we alvast te pakken. In Nijmegen gaat de De Graaf-norm huishouden onder de veelverdieners. En straks ontsnapt geen Ernummer meer aan de Kricke-norm. Kijk, dat noem ik nog ‘ns doorpakken.

Goed voorbeeld doet goed volgen. Rheden, Doesburg en Brummen gaan allemaal aan de norm. De Van Wingerden-norm, de Luesink-norm en de Joosten-norm. Ik verheug me al op de Klein Molenkamp-norm. Als een dief in de nacht knijpt driekwart van de Rozendaalse bevolking er beschaamd tussenuit. Haha, bijltjesdag aan de Veluwezoom.

Als dat is geregeld gaan we verder. Ieder dorp, iedere wijk en iedere straat zijn eigen norm. Ik wil me niet opdringen maar ik heb de buren gevraagd om mij te nomineren voor de straatnorm (moet je nooit zelf doen, staat zo arrogant). Er wacht me een glanzende carrière. Niemand in de straat mag méér verdienen dan ik. De parasieten zijn zo opgespoord. Nieuwe fiets? Aan de schandpaal ermee! Nieuwe flatscreen? Dacht het niet! Dat zal die uitzuigers leren.

Hé, wat zie ik daar? Heeft de hond van de buurvrouw een nieuwe halsband? Koest maar Donna, dat gaat ’t baasje wel even regelen.

Heerlijk, die Theo-norm. Als de straat schoon is ga ik voor de wijknorm. Moet ik er wel voor zorgen dat ik minder verdien dan mijn rivalen want anders ben ik zelf de klos. Ik ga morgen gelijk met m’n baas praten. Mag er wat van m’n salaris af? Ik zal extra mijn best doen. Nog wat uurtjes erbij moet kunnen.

Zeg schat? Hoe heten die nieuwe mensen van ’n paar huizen verderop toch? Kijk, ze lopen net voorbij aan de overkant. Ja, die man met dat sikje.., Wat zei je?........Lenin?

Ik wens u een prettige kerst en een gelukkig nieuwjaar. In welstand, gezondheid en zonder afgunst. En dat geldt ook voor uw buren.