KLIK OP BOVENSTAANDE AFBEELDING OM NAAR DE HOMEPAGE/HOOFDPAGINA TE GAAN

vrijdag 8 februari 2013

Badderen

De Rhedense gemeenteraad heeft gekozen voor een nieuw zwembad aan de Velpse Reigerstraat en voor samenwerking met zwemclub PFC Rheden, sportcentrum Jagyba en ROCA12. De andere optie, het gezamenlijke zwembad aan de Arnhemsestraatweg, een coproductie van Rheden en Arnhem, kwam niet eens aan stemming toe.

Vorige week voorspelde ik dat de gemeenteraad er niet uit zou komen. Ik had het mis en ik ben daar blij om. Blij met deze keuze en blij dat mijn twijfels over de onafhankelijkheid van deze raad nu eens niet werden bevestigd.

Een zware nederlaag voor het college van B & W en meer in het bijzonder voor VVD-wethouder Haverkamp die het afgelopen jaar alles uit de kast trok om de “Arnhemse optie” door te drukken. Tot op het laatste moment werd de gemeenteraad bewerkt. De Arnhemse wethouder Elfrink kwam te elfder ure nog met vage toezeggingen voor extra Arnhemse investeringen in duurzaamheid en energiebesparing. Duidelijk bedoeld om de twijfelaars in de Rhedense raad over de streep te trekken. Tevergeefs!

PvdA, CDA, SP, GroenLinks, Groep Pieper-Rook en Gemeentebelangen kozen vóór de Reigerstraat en vóór burgerparticipatie. Alleen de VVD (de partij van Haverkamp), D66 en de ChristenUnie stemden tegen. De raad nam overigens nóg een verstandig besluit. Het voorstel van PFC, Jagyba en ROCA12 om het zwembad soberder (lees: goedkoper) uit te voeren werd overgenomen. Dat scheelt miljoenen euro’s. Euro’s die de gemeente broodnodig heeft.

Tijdens het raadsdebat probeerde de VVD voortdurend twijfel te zaaien over de betrouwbaarheid van Jagyba, PFC en ROCA12. Een merkwaardige opstelling voor een partij die ondernemerschap, eigen verantwoordelijkheid en een terugtredende overheid als heilige graal ziet.

Met het stemgedrag van CDA en GroenLinks kreeg Haverkamp een koekje van eigen deeg. In de vorige raadsperiode zette hij het toenmalige college van BenW én zijn coalitiepartners CDA en Groenlinks te kijk door als fractievoorzitter van de VVD de plannen voor Riviersteen onderuit te halen. Nu waren de rollen omgedraaid.

Haverkamp is door de raad gesommeerd om de eerder genoemde sobere zwembadoplossing uit te werken en medio dit jaar met resultaat te komen. Gaat dat in deze context lukken? Ik heb zo mijn twijfels. Maar stop! Even geen voorspellingen!