KLIK OP BOVENSTAANDE AFBEELDING OM NAAR DE HOMEPAGE/HOOFDPAGINA TE GAAN

vrijdag 21 oktober 2011

Winterpolitiek (4)

Meteorologen voorspellen een koude winter. In Engeland heeft men het over temperaturen tot ver onder de -20 graden. Ook Duitse en Nederlandse weerkundigen rekenen op een harde winter. Energiebedrijven stemmen hun stroom- en gasinkopen af op een strenge winter en verschillende gemeenten hebben hun zoutvoorraad drastisch opgevoerd.

In Arnhem was het vorig jaar een puinhoop. Wethouder Van Gastel werd bedolven onder kritiek. Dat paard zal haar niet meer slaan. De Arnhemse zoutvoorraad wordt meer dan verzesvoudigd. De voorraad strooizout gaat van 600 naar 3700 ton. Daarnaast zijn meer strooiwagens en rolbezems beschikbaar om bij zware sneeuwval wegen en fietspaden sneeuwvrij te maken.
In de winter van 2009-2010 heeft Rheden 850 ton zout verbruikt. In de winter van 2010-2011 was slechts 629 ton zout beschikbaar voor de strijd tegen de gladheid. Het is waar, dat kwam mede door problemen bij de levering van zout. Maar als de komende winter net zo streng wordt als vorig jaar dan zijn er honderden tonnen meer zout, extra strooiwagens en rolbezems nodig. Dat kost ’n paar centen maar als er dankzij een milde winter strooizout overblijft dan is dat een kwestie van jammer. Dat weegt niet op tegen verhoogde veiligheid, voorkomen van schade aan lijf en goed en betere bereikbaarheid.

Helaas, de gemeente Rheden is hardleers. Er wordt geen rekening gehouden met langdurige overlast van sneeuw en ijzel. De laatste twee winters waren evenzoveel waarschuwingen. Bovendien wordt opnieuw extreem winterweer verwacht. Behalve door de bestuurders. Die gaan ervan uit ‘dat dit soort winters niet structureel voorkomen’. Rheden steekt liever de kop in de sneeuw. Fingers crossed en hopen dat ’t meevalt. Veiligheid en bereikbaarheid zijn even minder belangrijk. Een beleid dat gokt op mazzel. Daar sluit de Engelse uitdrukking ‘Break a leg!’ perfect op aan.

Hoe staat ’t in Doesburg en Rozendaal? Gaat ’t daar ook zo? Hebt u wintertips voor de politiek? Bent u het met me eens of juist niet? Laat van u horen. U weet me te vinden.

Voor de komende winter wens ik u Hals- und Beinbruch! Net als de gemeente Rheden.