Ik ben dat geouwehoer over de euro spuugzat. Elke politieke oprisping uit Den Haag, Berlijn of Frankfurt brengt mij een stapje dichter bij de overtuiging dat we er beter uit kunnen stappen. Ons wordt bezworen dat we dan de doos van Pandora openen maar dat weet ik zo net nog niet. Wat ik waarneem is dat de bodem onder de euro wordt weggeslagen, dat landen lak hebben aan afspraken en dat de Nederlandse autonomie verder op de tocht komt te staan. Neem nou die Europese begrotingsautoriteit waar de Duitse bondskanselier en de Franse president de mond vol van hebben. Als een land de regels overtreedt dan wachten zware sancties. Welke sancties dat zijn wordt er niet bij verteld. En gelooft u dat een regering in Zuid-Europa zich daar iets van aantrekt? Trouwens, Duitsland en Frankrijk gaven zelf het goede voorbeeld. Die staken hun middelvinger ook op toen ze enkele jaren terug de regels van het stabiliteitspact overtraden.
Regeringsleiders en economen preken hel en verdoemenis als de euro uiteenvalt. Misschien hebben ze gelijk maar is daar wel eens echt goed onderzoek naar gedaan? Onderzoek dat gespeend is van politieke schijnbewegingen. Nu kost het ook geld. Ik wil graag weten wat wij kunnen verwachten als de euro wordt opgebroken in een noordelijke en een zuidelijke Europese munt. En ik wil ook weten wat het kost als Nederland uit de euro stapt. Wat gebeurt er als we de euro inwisselen voor de Nederlandse daalder? Ik heb het met opzet niet over de vertrouwde ouderwetse gulden. Want dan zouden we heel erg schrikken. Een pakje sigaretten komt dan op twaalf, dertien gulden en een brood of een tapbiertje op zes piek. Nee, gewoon één euro voor één Hollandse daalder. Dan hoeven we ook niet opnieuw te wennen. Op een geschikt moment koppelen we die daalder los van de euro en gaan onze eigen weg. Wat gaat dat kosten, wat levert het op?
Ik hoef geen Grieks eiland in ruil voor onze steun. Ik, onnozele burger, wil duidelijkheid, geen nieuwe sprookjes. Meer niet. Althans, voor dit moment.