KLIK OP BOVENSTAANDE AFBEELDING OM NAAR DE HOMEPAGE/HOOFDPAGINA TE GAAN

vrijdag 24 augustus 2012

Column Willem geweigerd door Streekjournaal



Sinds eind 2009 verzorg ik een column voor het Streekjournaal over de handel en wandel van bestuur en politiek. Ik was daartoe uitgenodigd door de toenmalige redacteur van het Streekjournaal. Hij gaf me volledig de vrije hand. Zonder enige beperking en met open vizier. Hij kon mijn kritische houding en de mijn verwoording daarvan wel waarderen.

Bij de recente overname van het Streekjournaal door BDU ging ik mee met de “boedel”. Met de huidige redacteur had ik af en toe wel enige discussie maar mijn column werd altijd geplaatst. 

Tot deze week! Mijn column Willem over de Doesburgse wethouder Willem Bouman werd geweigerd.

De redacteur en zijn baas vonden de het stuk iets teveel 'op de man' geschreven en niet volledig stroken met de visie die BDU hanteert: ; 'Het met open vizier, positief-kritisch volgen en becommentariëren van lokale ontwikkelingen'.

Ik ben hier behoorlijk boos over en ik twijfel over de redenen van de weigering. In mijn columns worden politici en bestuurders vaak scherp en kritisch bekeken. Soms veel scherper dan in de column van deze week. Door te prikken in het beeld van zo’n persoon probeer ik de lezers tot nadenken te stemmen en de politici en bestuurders scherp te houden. Dat vinden laatstgenoemden niet altijd even fijn en gezellig maar ik hoop dat ze af en toe eens in de spiegel kijken.  

Ik ga niet iedereen te vriend houden.  En als mensen zich op hun tenen getrapt voelen dan hebben ze daar vooral zelf last van.  De reacties die ik van de “man in de straat” krijg zijn over het algemeen zeer positief. Vaak vergezeld van de uitspraak:  “Het eerste wat ik lees is je column” (en soms ook het enige)   

Het grote verschil met  de column van deze week is dat die nu eens niet over een politicus uit Rheden gaat  maar dat het een bekende politicus uit Doesburg betreft.  En niet zo maar een.  Het gaat om de Willem Bouman,  de personificatie van macht in politiek/bestuurlijk Doesburg.

Daar zit volgens mij de crux. Ik vrees dat bij de weigering het contract met de gemeente Doesburg (de gemeentepagina’s in het Streekjournaal)  een doorslaggevende rol speelt.  Zeker in lokaal  krantenland geldt   “Wiens brood men eet, diens woord men spreekt”. Daar verdraagt een kritisch stukje over de machtigste politicus van Doesburg zich natuurlijk al helemaal niet mee.

Het lijkt er mijns inziens sterk op dat de angst dat de gemeente Doesburg (i.c. Bouman) zodra de kans zich voordoet de gemeentepagina’s weer van het Streekjournaal af neemt een grote rol speelt.

Zou Willem Bouman zelf de column proberen tegen te houden? Dat denk ik geenszins.  Hij is wel wijzer.  Hij weet wat hem dan te wachten staat.  Denk maar eens aan het voorbeeld van burgemeester Wolfsen van Utrecht die een hem onwelgevallig stukje in een lokale krant tegenhield. Heel Nederland viel over hem heen en sindsdien is zijn imago aan gort.

Als iemand zich door mijn schrijfsel op de tenen getrapt voelt dan kan ie naar mij of naar de krant gewoon reageren. In alle openheid en niet via achterbaks gedoe. Dat is de enige juiste weg.   

De redactie bezweert me dat angst en zelfcensuur niet aan de orde zijn.

De betrokken redacteur is enkele weken afwezig. Daarna ga ik met het Streekjournaal om tafel. Daar zal een stevig gesprek worden. 

De redactie geeft ook aan dat men doorgaans erg tevreden is over de onderwerpkeuze, de toon, invalshoek en de lokale invulling van mijn bijdragen en ze.

Ik heb de deur daarom nog niet helemaal dichtgegooid. Van het gesprek zal afhangen of ik met de column doorga. Over de vorm moeten we het eens worden. Maar ik moet me vrij voelen om te schrijven wat ik denk en vind. Dat is een absolute basisvoorwaarde!  

En verder geen ongein.

Tot aan dat gesprek blijf ik de columns aanleveren. 

Wat ik ook besluit, ik doe er in ieder geval een aantal mensen een plezier mee. Da's 'n ding dat zeker is.

Willem


Meestal is het erg rustig in SP-vesting Doesburg. Lokaal SP-opperhoofd Willem Bouman heeft het politieke leven in de Hanzestad al tien jaar in een ijzeren greep.

Voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2010 maakte ik voor het Streekjournaal een serie verslagen waarin partijen konden reageren op stellingen die ik hen voorlegde. De Rhedense politiek deed enthousiast mee. In Doesburg lag dat iets anders. Willem meldde mij dat de Doesburgse politiek geen gebruik van mijn aanbod zou maken. U leest het goed, hij sprak niet alleen voor de SP maar voor alle partijen. Later bleken die niet op de hoogte. Glasnost en perestrojka waren aan Willem niet besteed. Gevaarlijke gezagsondermijnende fratsen!

Anno 2012 vertoont Willems bastion toch scheurtjes. Geen muiterij in eigen gelederen hoor. Nee, het zijn de huurlingen in zijn coalitieleger die de boel op stelten zetten. Satelliet D66 is een ware duiventil. Voor je er erg in hebt fladderen raadsleden ervandoor, wordt een wethouder uit het collegehok gegooid of met Deventer koek naar een ander nest gelokt. (die overigens na krap vier maanden weer het luchtruim koos. Wel met ’n paar gouden eieren, twee jaren wachtgeld, onder haar vleugels. Maar dit geheel terzijde.) Tot overmaat van ramp liep de Stadspartij ook uit het gelid. Die smokkelde zo’n decadente kledingbaron het bolwerk binnen. Tegen de wil van Willem! Geen greintje discipline hebben die gasten. Een nachtmerrie voor gestaalde kaders.

Maar ziedaar. De zon rijst op, het oosten kleurt rood! De lange mars zit er bijna op. Tientallen jaren van ijzeren discipline, onvoorwaardelijke opoffering en een onwankelbaar geloof in de alwetende voorzitter eindigen op 12 september in de grote sprong voorwaarts. Als het Binnenhof onder de rode banieren wordt bedolven is vaandeldrager Willem daarbij. Misschien staat er in het nieuwe Volkscongres zelfs een stoeltje voor hem klaar.

Wat zeg je? Is Willem dan bereid om zijn leraarsalaris plus Doesburgs zakcentje te verruilen voor een hongerloontje van de partij en een plekje op de Haagse achterbank? Joh, hou je waffel ‘s! Stel niet van die rare achterdochtige vragen! Willem doet ‘t. Zeker weten van yes. Ik heb een rotsvast vertrouwen in hem. 


Bovenstaande column is NIET in het Streekjournaal verschenen. Het stuk werd door de redactie geweigerd. Zie mijn reactie daarop.