KLIK OP BOVENSTAANDE AFBEELDING OM NAAR DE HOMEPAGE/HOOFDPAGINA TE GAAN

woensdag 16 februari 2011

Statenverkiezingen

Vroeger stemde ik trouw op dezelfde partij. Ergens in de jaren negentig ben ik gaan zweven. Nu bepaal ik telkens opnieuw mijn keuze. De moderne communicatiemiddelen helpen me daarbij. Voor de verkiezingen van Provinciale Staten heb ik Twitter ingezet. Veel politici maken er gebruik van en ik heb van de gelegenheid gebruik gemaakt om vragen aan kandidaat-Statenleden te stellen. Ik heb minder behoefte aan algemeen campagnegeklets. Mijn vragen betroffen vooral de Rhedense situatie.

Ik kreeg respons van kandidaten van de VVD, SP, D66, ChristenUnie, Partij voor de Dieren en Mens & Spirit. Ondanks herhaalde oproepen hielden andere partijen zich stil. Die vonden het de moeite niet waard om met een potentiële kiezer te communiceren. Dat tekent hun politieke arrogantie. Zij hebben meer vertrouwen in hun posters. Ze zoeken het maar uit.

Anja Prins (VVD), Alex Mink (SP), Michiel Scheffer (D66), Pieter Plug (ChristenUnie), Luuk van der Veer (Partij voor de Dieren) en Lea Manders (Mens & Spirit) reageerden. Een van de partijen die zij vertegenwoordigen krijgt mijn stem.

De eerste twee vragen betroffen de Traverse Dieren. Ik wilde weten of de betreffende partij bereid is het verschil tussen de soberste en de duurste variant van de Traverse te overbruggen met Gelders geld (ca. 10-15 miljoen euro). Daarnaast was ik benieuwd naar hun mening over de bundeling van de spoorlijn met de N348 bij de Hof te Dieren.

Volgens Anja Prins heeft de VVD zich daar al langer sterk voor gemaakt en Michiel Scheffer (D66) wil maximaal 10 miljoen op tafel leggen. De anderen zijn terughoudender. Alex Mink (SP) wil nu geen discussie over geld: “Dieren is al te lang aan lijntje gehouden. Bij Hart v. Dieren kon 't niet gek genoeg maar geen € kon erbij. SP doet niet mee aan honing smeren.” Voor Pieter Plug (CU) is het budget in principe leidend. Hij wacht net als Luuk van der Veer (PvdD) eerst de discussie over de alternatieven af.

De VVD en de PvdD zijn voorstander van de bundeling van weg en spoor al vindt de VVD de afsluiting van de dijk “wellicht” minder goed. De CU wacht af en de anderen gaan niet op de vraag in.

Ik zie perspectieven voor de Traverse. De discussie is nog niet gedaan. Er is werk aan de winkel voor de Traverse-lobby. Het is nog steeds mogelijk meer uit het Gelders vuur te slepen. Na de aflossing van de wacht in het provinciehuis zullen we zien in hoeverre de uitspraken worden waargemaakt. We kunnen deze politici daar in een later stadium op aanspreken. Hun antwoorden heb ik natuurlijk bewaard.

Als de Traverse een breekpunt voor uw kiesgedrag is dan kunt u nu iets beter uit de voeten. Zekerheid heb je nooit. Politieke uitspraken uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst. Zie het als richtinggevend.

En het zegt iets over bovengenoemde politici. Zij gaan de dialoog aan. Zij wel! Dat zegt mij voldoende. Mijn waardering hebben ze.

Tot volgende week. Dan komen de Havikerpoort, de rondweg, de IJssellijn en het NUON-spaarvarken aan bod.