KLIK OP BOVENSTAANDE AFBEELDING OM NAAR DE HOMEPAGE/HOOFDPAGINA TE GAAN

vrijdag 18 januari 2013

Pluimpjes


Mij wordt weleens verweten dat ik te kritisch ben voor politici en bestuurders. Ik denk daar uiteraard anders over. Deze mensen kunnen heel goed voor zichzelf zorgen. Gemeenten beschikken bijvoorbeeld over een afdeling communicatie die mede wordt ingezet om bestuurders in een zo gunstig mogelijk daglicht te plaatsen. Een beetje tegengas kan geen kwaad. Sterker nog, tegenspraak is hard nodig. Wij gaan eenmaal in de vier jaar naar de stembus maar daar houdt democratie niet op. Tegenspraak is essentieel voor het functioneren van een op democratische leest gestoelde samenleving. Dat geldt ook voor de lokale politiek. Met mijn blog en deze column hoop ik bestuurders en politici scherp te houden.

Maar goed, niets menselijks is mij vreemd. Vandaag deel ik een paar complimentjes uit. Om de boel betaalbaar te houden werken gemeenten veel met elkaar samen. Ik zie daar niet altijd de voordelen van in. Dat bleek onder andere het geval met het Budget Advies Centrum dat vanuit Arnhem voor een groot aantal gemeenten de schuldhulpverlening regelt. Een grote puinhoop waar mensen in een kwetsbare positie de dupe van werden. BenW van Rheden besloten onlangs om de schuldhulpverlening de komende jaren weer in eigen Rhedense hand te nemen. Een noodzakelijke actie maar daarom niet minder juist. Goed!

 

Nog een. D66 organiseert eind januari het seminar “Toename goederentreinen Oost-Nederland” en vorige maand diende de fractie een motie Rampenoefening in (die overigens door alle partijen werd gesteund). BenW gaan de Veiligheidsregio nu vragen om een rampenoefening bij de IJssellijn te houden. Resultaten van de oefening moeten openbaar worden gemaakt. Of het lukt is een tweede. NS en ProRail zitten natuurlijk niet te wachten op verstoring van de dienstregeling. Maar het gaat mij om de intentie en die is goed.  


Denk nu aub niet dat ik D66 en BenW in mijn hart heb gesloten. Daarom snel weer met beide benen op de grond. Denk aan de parkeergarage in de Oranjebuurt in Dieren die er door wethouder König (D66) wordt doorgedrukt of aan de achterkamer, een besloten raadsvergadering, waarin BenW probeerden hun zin door te drijven met het zwembad in Velp. Niet goed!