KLIK OP BOVENSTAANDE AFBEELDING OM NAAR DE HOMEPAGE/HOOFDPAGINA TE GAAN

vrijdag 7 september 2012

Rawhide

De zwevende kiezer bepaalt volgende week woensdag de uitslag. Politici breken zich het hoofd hoe zij die onzekere knuist naar het juiste vakje op het stembiljet kunnen leiden. De afgelopen dagen werd nog eens onderstreept dat het imago van de partijleider daarbij doorslaggevend is. Één misstap en de kudde slaat op hol. Emile Roemer (SP) liet zich eenvoudig afbluffen door een ‘jokkende’ Rutte (VVD). In de daaropvolgende stampede gingen honderdduizenden potentiële SP-kiezers aan de haal. Emile was minder sterk dan zij hadden gedacht. Diederik Samsom ontving het zwervende stemvee met open armen in zijn PvdA-corral. De PvdA-trailboss oogt steviger en laat niet met zich sollen. Het ziet er niet naar uit dat Roemer het ontsnapte kiezersvolk weer terug naar zijn kudde kan drijven.

Niet alleen de gezichten willen ons verleiden. Ook de verkiezingsprogramma’s, de inhoud waarvan diezelfde gezichten zeggen dat we het vooral daarover moeten hebben, dekken niet de volledige lading. In de berekeningen van het Centraal Planbureau gaan de voornaamste partijen met de billen bloot. Het resultaat, Keuzes in Kaart, is een dik boek vol getallen, afkortingen en ingewikkelde termen. Even doorbijten maar zeer de moeite waard. Als u meer wilt dan fraaie leuzen en oneliners kan ik het u aanbevelen. Trap daarna niet in de reflexen van de betrokken partijen. Die vinden het soms maar cijfertjes. Juist als die niet zo goed in het door hen geschetste beeld passen.

Nee, het is niet gemakkelijk. Zelfs prominente partijleden hebben er moeite mee. Vooraanstaande SP’ers schrokken zich rot toen uitkwam dat de Roemer “creatief” met AOW-standpunten omgaat. En VVD-coryfee Haverkamp groef een kuil voor de PvdA en GroenLinks maar viel er zelf in. Op twitter verfoeide hij hun plan om het gemeentefonds met 1,2 miljard euro te korten. Helaas, alle grote partijen ( D66 doet het met 0,7 miljard iets minder heftig) hebben dat plan. Ook zijn eigen VVD! Maar ik heb, voordat ik deze column schreef, nog geen tweetje gezien waarin hij Rutte de mantel uitveegt.

Dit kiesrund groet u!

En denk eraan. Kies wat u wilt maar ga alstublieft naar het stemlokaal!