KLIK OP BOVENSTAANDE AFBEELDING OM NAAR DE HOMEPAGE/HOOFDPAGINA TE GAAN

donderdag 25 april 2013

Een beetje dom!


In Doesburg zijn de politieke rapen gaar. Onlangs sprak de raad zich uit over een verkenning van de mogelijkheden tot samenwerking met andere gemeenten. Mooi toch jongens! We beleggen alvast een discussieavond en gaan er eens goed voor zitten. Maar pal voor de bijeenkomst kwam er een vuiltje naar buiten. Wethouder Bouman bleek vorig jaar al een begin met de samenwerking te hebben gemaakt. In juni 2012 had hij een intentieverklaring samenwerking “Werk en reïntegratie” in de regio Arnhem getekend zonder daarover de raad te consulteren. De oppositie eiste een verklaring. Daarin werd zij gesteund door coalitiepartij D66. De SP, de grootste coalitiepartij, reageerde als door een adder gebeten. D66 werd beschuldigd van gesmiespel met de oppositie en SP-wethouder Willem Bouman werd per direct uit het college teruggetrokken. Basta!

Hebben de klagende partijen gelijk? Ik ben eens op onderzoek uitgegaan. Dat is nog niet zo eenvoudig hoor. Ik claim dan ook geen volledigheid. In de raadsstukken die ik op de website van de gemeente Doesburg vond wordt nergens gewag gemaakt van deze intentieverklaring. Daarnaast heb ik het beeldverslag van de raadsvergaderingen van 27 en 28 juni 2012 over de zomernota en de jaarrekening doorgeploeterd. De portefeuille werk en inkomen kreeg daarin ruime aandacht. Bouman had daar eenvoudig een zijsprongetje naar de intentieverklaring kunnen maken. Dat liet hij echter na.

Toch had de raad het kunnen weten. In de openbare besluitenlijst van B&W van 19 juni 2012 staat letterlijk “Akkoord gaan met de ondertekening van de intentieverklaring “Werk en Reïntegratie” regio Arnhem. Wethouder Bouman machtigen de intentieverklaring te tekenen.” Nog iets. De najaarsnota 2012 meldt dat Doesburg in de regio Arnhem samenwerkt op het gebied van jeugdzorg en AWBZ. Onderwerpen die net als werk en reïntegratie deel uitmaken van de zoektocht naar samenwerking. Gemeld in een officieel raadstuk. Kennelijk worden die in Doesburg niet zo heel goed gelezen.

Het klopt dat Bouman (en het college) heeft verzuimd de raad te informeren. Maar de voltallige raad, inclusief de SP, heeft zitten slapen. Met bovenstaande informatie had de SP de aantijgingen af kunnen zwakken. Zónder daarbij een rood waas voor de ogen te krijgen. Niet erg professioneel. Eerder een beetje dom! Maar ja, kom niet aan Willem, hè!