KLIK OP BOVENSTAANDE AFBEELDING OM NAAR DE HOMEPAGE/HOOFDPAGINA TE GAAN

vrijdag 20 april 2012

Guerrilla

Wat lees ik nu in De Gelderlander? De Alliantie, Rhedense Stichting voor Kunst en Cultuur, heeft 67.000 euro in het spaarvarken. 67.000 euro? Ja, 67.000 euro. Vraagt u zich ook af waar dat geld vandaan komt? Opgespaard volgens de kunstclub. Waarvan dan?

In het voorstel “Kunstproject De Dorpenroute” van wethouder Tiemens, wordt een tipje van de sluier opgelicht. Rond de eeuwwisseling is de dorpenroute tussen Velp en Ellecom gereconstrueerd. Dat project kwam in 2001 gereed. Volgens de gemeente was twee procent van de begroting bestemd voor het plaatsen van “kunstwerken of kunsttoepassingen.. . bij voorkeur op, nabij en geïntegreerd te verwerken in civieltechnische werken”.

We hebben het dus over een project dat ELF JAAR GELEDEN is afgerond. En na elf jaar komt die 67.000 euro boven water? Een merkwaardig appeltje voor de dorst. Dit riekt meer naar een cadeautje aan de Alliantie voor jaren trouwe dienst. In welke lade lag het reçu stof te happen? De gemeenteraad mag er zich niet mee bemoeien. Die heeft volgens de wethouder geen rol. Een regelrechte uitdaging. Laat de raad zo met zich sollen? Nee, zeker niet als het om haar controlerende kerntaak gaat. De raad gaat de wethouder natuurlijk stevig aan de tand voelen en eist om te beginnen alle bewijsstukken uit de periode 1997-2002 op. Volledig en zonder mankeren.

De Alliantie wil het geld besteden aan “guerrilla-optredens”, korte, onaangekondigde acts op en langs de dorpenroute. Gezellig hoor. We jagen die 67.000 euro er even snel doorheen. Het is toch gevonden geld. De guerrilla tussen K13 en de Alliantie/Gemeente heeft zeker de nodige inspiratie opgeleverd.

Voor de aankleding van de dorpenroute heb ik een betere suggestie. Recht tegenover het gemeentehuis bevond zich nog niet zo lang geleden een kunstwerk dat bedoeld was daar permanent te blijven staan. Dat je aan kon raken en iedere dag opnieuw bekijken. Daar is meer behoefte aan dan aan vluchtige guerrillakunst op een zebrapad of rotonde. Die rotondes zijn trouwens pas veel later, ver na het afronden van de reconstructie in 2001, aangelegd.