KLIK OP BOVENSTAANDE AFBEELDING OM NAAR DE HOMEPAGE/HOOFDPAGINA TE GAAN

vrijdag 7 oktober 2011

Verarmde adel

Afgelopen zomer was Doesburg in rep en roer. De Action komt! De winkelketen had daarvoor het oog laten vallen op de exercitieloods aan de Barend Ubbinkweg. Maar dat gaat zomaar niet. De Winkel van Sinkel moet en zal in de binnenstad komen. Alsof die zich laat dwingen. De lokale politieke gladiatoren mekkerden er eindeloos over door.

Ze hadden beter op de portemonnee kunnen letten. Voor de tweede keer binnen korte tijd kreeg Doesburg een financiële domper te verwerken. Eerder dit jaar zorgde falende controle voor een tekort van 2,1 miljoen op het project Noordelijk Molenveld. Nu zorgt falende controle ervoor dat Doesburg de komende jaren 1,4 miljoen euro minder in de stadsbuidel heeft dan gedacht. Even een vervroegde aflossing over het hoofd gezien. Het bestuur doet er luchtig over. Kwestie van details jôh, maak je niet druk! Wethouder Huizingh durft het zelfs, na die twee bokken, over een ‘degelijke financiële huishouding’ te hebben. Dankzij dit rekenfoutje moet er wel extra worden bezuinigd. Keuzes maken heet dat.

Met deze missers geeft Doesburg zichzelf een brevet van onvermogen. In jargon: Doesburg heeft onvoldoende ambtelijke en bestuurlijke slagkracht. Als dit zo doorgaat vervliegt de opbrengst van de NUON-uitkering binnen ’n paar jaar in rook en as. En in die as zal Doesburg zichzelf terugvinden als artikel-12 gemeente. Geen onbekend terrein voor de IJsselstad.

Verse voeding voor de discussie over haar zelfstandigheid. De Hanzestad mistte de boot bij de herindeling van de Achterhoek. Ze zag zichzelf als begerenswaardige bruid maar geen enkele buurjongen had trek in de armlastige dame. Rheden was wel bereid maar met die vent wil ze niks te maken hebben. Te dominant voor de freule. Nu zoekt ze het in een platonische relatie met Bronckhorst en Doetinchem. Zou dat wel wat worden? Ik betwijfel het. Die twee hebben echt geen behoefte aan een vriendin met een gat in de hand. Daar worden ze zelf niet beter van.

Doesburg is vergane glorie. Verarmde adel die krampachtig de schijn ophoudt maar geen nagel heeft om aan de kont te krabben. En de Action? Ach, da’s toch niks voor een dame van stand.