KLIK OP BOVENSTAANDE AFBEELDING OM NAAR DE HOMEPAGE/HOOFDPAGINA TE GAAN

vrijdag 3 februari 2012

Bijdehandjes

Een Belgische wegpiraat draaide vorig jaar al slippend rondjes op een rotonde. Hij moet van de rechter nu het boek ‘Tonio’ van A.F.Th. van der Heijden lezen. Een dikke pil. Op 632 bladzijden verwoordt de schrijver zijn verdriet over het verlies van zijn zoon door een verkeersongeval. De verkeerszondaar wordt na het lezen overhoord door een commissie. Bij een onvoldoende krijgt hij 32 maanden extra rijontzegging bovenop de vier maanden die hij al aan de broek had. Creatieve vent, die Vlaamse rechter. Een effectieve straf met opvoedkundige elementen. Die Belgen zijn zo dom nog niet.

Ik hoop dat de Nederlandse rechter ook iets aardigs verzint voor de mafkezen die de beelden van het Erica-paard en van Simon Carmiggelt en zijn vrouw hebben vernield. De schade die ze hebben aangericht hebben is fors en de commotie was groot. Ze verdienen daarvoor een vette bonus bovenop de reguliere straf. In de cel moeten ze alle Kronkels van Carmiggelt uit het hoofd leren. Voor iedere fout bij de overhoring krijgen ze één dag extra op water en brood. Dat zal hen behoorlijke hoofdpijn opleveren want de heren lijken me geen wonderkinderen. Het houdt ze bovendien voorlopig van de straat.

Wat zijn het trouwens voor gasten? Dat ze het buskruit niet hebben uitgevonden is zonneklaar. Drie types werden in een mum van tijd opgepakt en de politie heeft er nog meer in het vizier. De opbrengst zou per persoon hoogstens een avondje stappen opleveren.

Zouden ze het aan de bar bedisseld hebben? “Hé Sjimmie, koper levert vijf euro per kilo op. Ik weet waar we het zó kunnen pakken. We hebben alleen nog ’n paar man nodig om te sjouwen.” Aan het onherkenbaar maken van de buit en het berekenen van de opbrengst hadden de masterminds waarschijnlijk nog niet gedacht.

Het verhaal heeft ook positieve kanten. Boekhandel en bibliotheek zijn vast blij met de hernieuwde aandacht voor Carmiggelt en De Steeg is op weg naar de status van bedevaartsoord. Goed voor het toerisme.
Zullen we de winkels op zondag dan toch maar opengooien?

Alleen in De Steeg dan!