KLIK OP BOVENSTAANDE AFBEELDING OM NAAR DE HOMEPAGE/HOOFDPAGINA TE GAAN

vrijdag 31 augustus 2012

12 september


De verkiezingen komen eraan. We worden platgewalst onder het campagnegeweld. Europa, werk en de betaalbaarheid van de zorg zijn de belangrijkste thema’s.

Partijen doen er alles aan om in de picture te komen. Dan roep je dat kraanwater op het terras gratis moet zijn, de langstudeerboete wordt afgeschaft, iedere werknemer 1000 euro cash krijgt, ABN AMRO een staatsbank moet blijven, Europese boetes alleen over je “dead body” worden betaald, de banken worden aangepakt, de hypotheekrente ongemoeid blijft, jouw partij de banenmotor in een hoger toerental zet, je ambtenaren de laan uittrapt en de zorg betaalbaar blijft. Terwijl de boter van je hoofd druipt beschuldig je de concurrent van het doen van loze beloften. Geeft allemaal niks. Het gaat erom dat je in het nieuws komt.

Het imago van de partijleider wordt daarbij steeds belangrijker. Het komt in essentie neer op de vraag of u een tweedehands auto van hem of haar zou kopen. Als de partijleider onzeker, krampachtig, als een doetje of te afstandelijk overkomt loopt de kiezer weg. De PvdA met Cohen en de SP met Kant zijn treffende voorbeelden. Daarentegen levert een aansprekende voorman/vrouw waar mensen zich mee kunnen vereenzelvigen honderdduizenden stemmen op. Dezelfde SP maar nu met “oom  Emile” aan het roer en de PVV van “onze Geert”  zijn het levende bewijs.

Een fascinerend spel waar ik mijn steentje graag aan bijdraag. Donderdagavond 6 september gaan twaalf lokale en regionale politici (waaronder twee mensen op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer) in mijn radioprogramma Politiek Rheden Live uitleggen waarom wij op hun favoriete partij moeten stemmen. Naast algemene onderwerpen stel ik thema’s die onze regio raken aan de orde. Denk bijv. aan de IJssellijn of de relatie van de regio met de Randstad. Eens kijken hoe mijn gasten de verbinding met “Den Haag” leggen.