KLIK OP BOVENSTAANDE AFBEELDING OM NAAR DE HOMEPAGE/HOOFDPAGINA TE GAAN

vrijdag 11 januari 2013

The Voice of..


De gemeente Rijn-IJssel, ontstaan uit de fusie van de gemeenten Rheden, Doesburg, Rozendaal, Brummen en Zevenaar, is op zoek naar een burgemeester. De raad heeft daarvoor een innovatieve manier bedacht: De Stem van Rijn-IJssel.

Van 14 tot en met 18 januari 2016 vindt de eerste selectieronde plaats in het oude stadhuis van Doesburg, Philippus Gastelaarsstraat 2 in de Hanzestad.  De leden van de jury zullen plaatsnemen op de befaamde rode draaistoelen en elke uitgenodigde kandidaat krijgt de gelegenheid om zich in twee minuten te presenteren. Draaien de stoelen om dan is de kandidaat door de selectie. In totaal gaan maximaal 32 kandidaten door naar de volgende ronde die in een van de andere voormalige raadhuizen zal worden gehouden. Na zes ronden is de nieuwe burgemeester bekend. Bij de procedure zijn medekandidaten en publiek aanwezig.

Ik heb dit niet bedacht hoor. Bovenstaande tekst is voor een groot gedeelte overgenomen van de website van de gemeente Hollands Kroon. Die is weliswaar  niet op zoek naar een burgemeester maar naar jonge goed opgeleide (en vooral goedkope) arbeidskrachten. De Noord-Hollandse gemeentesecretaris wilde eens wat anders en bedacht dit “innovatieve” concept. Nou, innovatief? In ieder geval innovatief gepikt van The Voice of Holland. De arbeidsmarkt als vermaak. Misbruik van jonge mensen op zoek naar een baan.

Maar ik zie er zeker iets in. Zolang ambtsdragers niet rechtsreeks kunnen worden gekozen is dit een “second best” oplossing. Een prima procedure voor de benoeming van nieuwe burgemeesters. Niks vage, door stoffige gemeenteraden opgestelde, profielen over bruggenbouwers, verbinders en netwerkers. Geen partijgesjoemel en vriendjespolitiek. Weg met die “objectieve” voorselectie door de commissaris van de koningin. Gewoon een beauty-contest voor een live-audience compleet met applausmeter en stemkastjes voor het publiek op de tribune. Ik zie het helemaal voor me.

Ik word zo langzamerhand razend enthousiast en ga nu als de sodeju contact opnemen met Talpa om dit uiterst innovatieve concept verder uit te werken. We houden er op zeker een geweldige burgemeester aan over! Zouden types als Van Wingerden, Luesink, Klein Molekamp, Joosten of De Ruiter een kans maken? Wie zal ’t zeggen? Zeg nooit nooit!