KLIK OP BOVENSTAANDE AFBEELDING OM NAAR DE HOMEPAGE/HOOFDPAGINA TE GAAN

vrijdag 22 april 2011

Waterhoofd

De strijd om de bezuinigingen spitst zich de laatste weken toe op de voorgenomen sluiting van het Rhedense openluchtzwembad. Ex-PvdA-raadslid Palm geeft zelfs de PVV de schuld hoewel die partij geen vertegenwoordiging in Rheden heeft. Zijn lokale PvdA-kameraden doen het ook niet erg handig. Rechts Velp laat volgens hen Rheden links liggen. Dat is een uitspraak die nergens op slaat. De woordjes rechts en links vervagen maar de zogenaamde tegenstelling tussen Velp en Rheden blijft wel hangen. De PvdA creƫert met deze kletskoek bewust een kunstmatige kloof tussen de dorpsgemeenschappen.


Laten we gelijk maar even overgaan naar zo’n rechtse Velpse politicus. Een paar weken geleden vond VVD-wethouder Ronald Haverkamp nog dat er in de omgeving genoeg openbaar zwemwater te vinden is en wees hij op de hoge investeringen die voor het Rhedense zwembad nodig zijn. Nu hij ziet dat het verzet toeneemt probeert hij, blijkens opmerkingen op Twitter, de hete aardappel bij de gemeenteraad op het bord te schuiven. Formeel heeft hij gelijk, de gemeenteraad bepaalt. Maar zoals gewoonlijk is dat niet het hele verhaal. Hij vergeet te vertellen dat B&W de besluitvorming in een richting sturen die hen het beste uitkomt. Daarvoor moet u het rapport “Minderen met beleid” maar eens openslaan. Besparingsmogelijkheden die daarin cursief staan afgedrukt zijn niet door het college van B&W als bezuinigingsvoorstel overgenomen. Die cursiefjes hebben bijvoorbeeld ook betrekking op de landgoederen terwijl de bezuiniging op het zwembad echt niet als cursiefje is opgenomen. Haverkamp stelt zich met zijn laatste opmerkingen dus wel heel bescheiden op. Politieke lenigheid kan hem niet ontzegd worden. Maar dat wisten we sinds zijn kliko-bekering natuurlijk al.


Het verzet vanuit de gemeenschap ziet er goed uit. Zo heeft zwemvereniging PFC Rheden de organisatie van het gemeentelijke Sportbedrijf eens op de snijtafel gelegd. In het daaruit voortvloeiende rapport wordt de inefficiĆ«ntie van het sportbedrijf aan de kaak gesteld. In de woorden van twitterraar @vellup “een organisatie met een waterhoofd”. Daarnaast wijzen de zwemmers op scheefgroei in de huurtarieven. Volgens PFC kan op het sportbedrijf rond de zes euro-ton worden bezuinigd. Het volledige rapport kunt u nalezen op mijn blog, Politiek Rheden.


Ik denk dat het zwembad het wel gaat redden. De actie van PFC is tevens een aanmoediging om de organisatie van andere gemeentelijke “bedrijven” nog eens nauwkeurig onder de loep te nemen. Wie weet hoe groot de waterhoofden daar zijn.


Dit college en deze coalitie maken keuzes die niet de mijne zijn. Maar oppositiepartij PvdA kan ik ook niet helemaal volgen. Die is niet alleen landelijk maar ook lokaal de kluts kwijt. Steun voor het zwembad is mooi maar ik heb uit die hoek nog niks over verzet tegen de afbraak van de sociale sector of de bibliotheek gehoord. Het lijkt er sterk op dat alleen de SP zich nog druk maakt over de WMO en de bijstand. De PvdA is nog stevig in de rui. Geen wonder dat de stemmen steeds veelvuldiger naar partijen toevloeien die wel ideologische veren hebben.