KLIK OP BOVENSTAANDE AFBEELDING OM NAAR DE HOMEPAGE/HOOFDPAGINA TE GAAN

woensdag 2 juni 2010

Test

Ik heb de fundi-test op de website van dagblad Trouw eens gedaan. Na antwoord te hebben gegeven op alle vragen wist ik ‘t. Ik ben een fundamentalist, een fundi-light. Weliswaar geen zware maar toch. Als ik, volgens de test, eerlijk ben dan lijk ik aan de buitenkant wel tolerant maar van binnen ben ik wel erg overtuigd van mijn eigen gelijk. Daar geloof ik natuurlijk geen barst van. Ik ben ruimdenkend, twijfel bij iedere stap die ik maak, bij ieder woord dat ik zeg en geef het liefst iedereen gelijk. Ik weet het toch zelf het best. Kom nou, als er iemand gelijk heeft dan ben ík het wel.

Nog maar ’n test dan. De reli-test. Welke levensbeschouwing past bij mij? Wat zijn mijn religieuze opvattingen? Hoe sta ik in het leven? Nou daar heb ik ook al niet van terug. Ik ben een spirituele vrijdenker of ik geloof nergens in. Maar het klopt als een bus. Ik geloof vooral niet in de test zelf.

We zijn er nog niet. De C-factor moet nog worden vastgesteld. Hoe calvinistisch ben ik? Yes, eindelijk ’n test die klopt. Ik ben betrouwbaar, heb een hoog arbeidsethos maar ik ben niet te rechtlijnig en weet op tijd te genieten. Het calvinisme zit me weliswaar in de genen maar met mate.

Ik heb m’n identiteit gevonden. Mijn ogen zijn geopend. Eindelijk weet ik wie ik ben. Wat een opluchting. Ik leed al lange tijd onder al die andere kwalificaties. Maar ze zijn gewaarschuwd. Laat niemand mij nog querelant, klepzeiker of azijnpisser noemen. Ik ben een gematigde vrijdenkende atheïstische calvinistische fundamentalist. Dat is nu voor eens en voor altijd vastgesteld.

Vanuit dat nieuwe bewustzijn ga ik voortaan de politiek en de politici bekijken. Soms gematigd, meestal ongelovig en af en toe denkend “moet kunnen, ach laat toch gaan” maar als ik in de stemming ben dan leg ik strenge normen en waarden op. En als ik de kans krijg wrik ik nog wat stenen uit het politieke fundament.

Leuk hè, die testjes. Net als al die stemwijzers. Volgende week mogen we weer kiezen. Ik heb mijn eigen particuliere stemwijzer bedacht. Inspiratie genoeg. Wat dacht u van vragen als: Hoeveel houdt u van het pluche? Wat is uw draaifactor? Welke belofte hebt u ooit gehouden? Er staat een burger in de gang. Wat doet u?

Op 9 juni gaan we weer naar de stembus. Blijf kritisch. Vraag u af of u werkelijk gelooft wat een partij of politicus belooft te doen. Wie vertrouwt u de leiding van dit land toe? Zonder dat u zelf het kind van de rekening wordt. Kijk vooral terug naar de afgelopen jaren. Wat is er terecht gekomen van de beloften die voorafgaand aan de vorige verkiezingen zijn gedaan. Welke “breekpunten” bleken zo zacht als boter toen het erop aankwam?

Weet u, ik zoek een partij met een gematigd vrijdenkend atheïstisch calvinistisch fundamentalistisch programma. Kortom, een partij die in mijn straatje past. Met als extra eis: een partij die z’n beloften houdt.

Tot volgende week! In het stemlokaal. U komt toch ook?