KLIK OP BOVENSTAANDE AFBEELDING OM NAAR DE HOMEPAGE/HOOFDPAGINA TE GAAN

vrijdag 26 oktober 2012

Met stoom en kokend water


De Rhedense raad worstelt met de keuze voor een nieuw overdekt zwembad in Velp. Kiest zij voor de “Gruttostraat” of het “gat van Gerritsen”? De scenario’s verschillen zeer. Een zwembad aan de “Gruttostraat” wordt gebouwd door de gemeente Rheden en zal worden geëxploiteerd via een publiek-private samenwerkingsconstructie met onderwijsinstelling ROC A12, fitness-ondernemer Jagyba en zwemvereniging PFC Rheden. Een bad op de locatie “gat van Gerritsen” wordt gebouwd en geëxploiteerd door de gemeenten Rheden en Arnhem samen.

Alhoewel ze zelf aangeeft dat beide scenario’s in de behoefte voorzien adviseert het college de raad om te kiezen voor het “gat van Gerritsen”. Dat geeft meer zekerheid. Ik kan me de huiver ten aanzien van samenwerking met private partijen voorstellen. Ik roep daartoe nog even de gang van zaken rond zwembad Nieuwland in Dieren in herinnering. Op een herhaling zit niemand te wachten. Als het misgaat dan komen de problemen op het bord van de gemeente terecht. Aan de andere kant zijn er sterke argumenten om voor de “Gruttostraat” te kiezen.

In de discussies mis ik een belangrijk aspect. Wethouder Haverkamp (Rheden) ging met wethouder Elfrink (Arnhem) in overleg over een gezamenlijk zwembad. Je doet dat met de bedoeling om er samen uit te komen. Als je vervolgens met een oplossing hebt dan kun je moeilijk iets anders aan de gemeenteraad verkopen. Je zou jezelf immers volstrekt ongeloofwaardig maken. Zeker bij grote buur Arnhem. Een gezamenlijk Arnhems-Rhedens sportbedrijf, het volgende doel van dit college, kun je dan wel op je buik schrijven. Het “Gat van Gerritsen” wordt dus logischerwijs als de meest gunstige optie voorgesteld. Ieder ander advies zou ernstig gezichtverlies opleveren en verdergaande samenwerking met Arnhem frustreren. Ik begrijp het mechanisme maar het staat een onbevooroordeelde keuze in de weg.

De raad staat onder grote druk. De zwembaddiscussie loopt al jaren maar nu moet ze binnen enkele weken een onomkeerbaar besluit nemen. Voor een eerlijke beslissing heeft ze een onafhankelijk advies nodig dat niet wordt beïnvloed door het college. Daarvoor dient de raad de ruimte te pakken en de tijd te nemen. Durft ze dat aan?