KLIK OP BOVENSTAANDE AFBEELDING OM NAAR DE HOMEPAGE/HOOFDPAGINA TE GAAN

donderdag 27 juni 2013

Speklapje

Via de wet HOF (Houdbare OverheidsfinanciĆ«n) worden lagere overheden voortaan medeverantwoordelijk voor het naleven van de EU-begrotingsregels. Het rijk verstevigd daarmee zijn grip op geldreserves van provincies, gemeenten en waterschappen. Zij mogen niet meer op eigen houtje bankieren en er worden strikte voorwaarden aan investeringen gesteld. Den Haag kijkt al langer likkebaardend naar de miljarden die bij provincies en gemeenten in de la liggen. In het provinciehuis is dat besef nu ook doorgedrongen. Gelderland wil daarom voordat het te laat is nog snel wat karbonaadjes uit het NUON-spaarvarken snijden. De provincie gaat 400 miljoen euro in de samenleving investeren. De geldkist gaat knarsend op een kier. Als het moet dan moet ‘t. Op het provinciehuis zijn ze trouwens niet van gisteren. Daar wordt van de nood een deugd gemaakt. Kwestie van timing! Dat gaat zo: de regerende coalitie laat nog even in het midden waar dat geld terecht moet komen. Dat levert met gemak een jaar of anderhalf politiek gesteggel op. De eerste resultaten worden dan begin 2014 (gemeenteraadsverkiezingen) zichtbaar en de rest volgt net voor de provinciale verkiezingen die een jaar later worden gehouden. Gratis campagnegeld voor de coalitie. Yes, we can!

We hebben het hier over 400 miljoen euro. Er blijft dan nog 4000 miljoen euro Gelders geld in de schatkamers liggen. Als de Gelderse politiek zo begaan is met de economie waarom kan daar dan niet meer vanaf? Politieke partijen buitelen over elkaar heen met min of meer relevante voorstellen. Ideeƫn te over: infrastructuur, zorg, woningen, ICT, onderwijs. Van dat geld kunnen veertig projecten Traverse Dieren worden gebouwd, Arnhem en Apeldoorn via spoor langs de kortste route met elkaar worden verbonden, huizen en masse voorzien van zonnepanelen en supersnelle glasvezelverbindingen aangelegd om meer bedrijvigheid naar Gelderland te lokken.

En hoe zit ’t met de Traverse Dieren? Wel miljoenen euro’s verjubelen om de tuin van een landgoedeigenaar te “ontsnipperen” terwijl aan de andere kant van Dieren de voortuintjes van het onnozele volk door de versnipperaar gaan. Zonder daarvoor een goede compensatie te bieden. Maar ja, het NUON-varken is niet voor het gepeupel vetgemest. Daar wenst de grote Gelderse hereboer nog geen speklapje aan te verspillen.