KLIK OP BOVENSTAANDE AFBEELDING OM NAAR DE HOMEPAGE/HOOFDPAGINA TE GAAN

vrijdag 27 juli 2012

Oppositie?


De Rhedense voorjaarsnota bevatte “foutjes”. Oeps, een paar minnetjes vergeten. De foutieve nota was al naar de raad gestuurd maar nog net op tijd, voor de raadsbehandeling, werd de boel gecorrigeerd. Twee miljoen euro verdween als sneeuw voor de zon. Preciezer: een miljoen euro plus werd een miljoen euro min. Een nadelig verschil van twee miljoen euro.
Het gaat om begrotingsposten voor de volgende jaren. Het geld was gelukkig nog niet uitgegeven. Maar toch! De portemonnee is sneller leeg dan gedacht. Minder “mooie dingen voor de mensen” dus.

BenW informeerden eind mei de raad over de blunder. Het college “betreurde” de gang van zaken. Je zou verwachten dat de oppositie vervolgens als door een wesp gestoken van het pluche opveert. Niet dus. Hoogstens wat lauwe reacties in de trant van “Jammer hoor, kan gebeuren. We zijn toch allemaal mensen nietwaar en wie maakt er nou nooit een fout.”

Dit gedrag is exemplarisch voor deze gemeenteraad. In het raadshok op Steeg huist een kudde makke schapen. Echt kritisch volgen van het bestuur is er niet bij. Vooral de PvdA faalt. Als aanvoerder van de oppositie hoort zij het college het vuur na aan de schenen te leggen. Helaas, de Rhedense PvdA is de hele raadsperiode al praktisch onzichtbaar. Een waterige, kleurloze slappe hap! Heeft iemand de laatste tijd nog iets van haar gehoord? Ik niet.

Vooruit dan, ik geef een voorzetje: Pak de politiek verantwoordelijken aan. Wat nou college, “betreuren” is niet voldoende, wij eisen uw nederige excuses voor deze kapitale fouten. U, wethouder, heeft de controle niet op orde, is laakbaar nonchalant. Krijgen ambtenaren lager in de hiĆ«rarchie een trap terwijl de gemeentesecretaris de dans ontspringt? Neem geen genoegen met vage formuleringen als “passende interne maatregelen” maar eis precieze, concrete uitwerking van die maatregelen.
PvdA, laat je dit op je zitten? Nee toch? Hop, uit de luie stoel, aan het werk, het is afgelopen met dat futloze slome gedoe! Gooi die grauwsluier van je af. Laat eens wat vuur en politieke passie zien. Of vraag ik nu teveel van je?