KLIK OP BOVENSTAANDE AFBEELDING OM NAAR DE HOMEPAGE/HOOFDPAGINA TE GAAN

vrijdag 30 september 2011

Eurowinter

Als ik de politici mag geloven dan heeft de euro ons veel goeds gebracht. Exportland Nederland heeft volgens hen duizenden miljarden aan die euro verdiend. Vreemd dat ik daar zo weinig van gemerkt heb. Integendeel! Bij de invoering van de gezamenlijke munt werden we direct al getild. We kregen zo’n 10% te weinig voor onze gulden. Dat kwam politiek gezien beter uit. Achteraf werd dat zelfs toegegeven. De handel en de horeca deden er bij de overgang nog een schepje bovenop. Daarvoor in ruil hoefde ik niet meer langs het grenswisselkantoor. Dat scheelt ’n paar gulden per keer. Fantastisch hoor! Op de rekening die we nu krijgen staat het duizendvoudige bedrag.

Landen als Denemarken en Zweden bleven buiten de euro. Het is hen de afgelopen tien jaar echt niet slechter vergaan. Dat geld voor nog ’n rijtje landen binnen en buiten de Europese unie. Daarvoor worden duizend-en-een argumenten aangedragen. Flinterdun, oncontroleerbaar en niet overtuigend.

Ik neem waar dat de euro ons naar een economische afgrond drijft. Ik zie dat uit politieke overwegingen zwakke economieën onder valse voorwendselen in de eurozone zijn opgenomen en dat het huishoudboekje van Nederland wordt geplunderd door corrupte roofstaten die geen enkele boodschap aan u en mij hebben. Tegelijkertijd staren onze ‘leiders’ versteend in de ogen van het euromonster. In de hoop dat die vanzelf verdwijnt.

De euro heeft Europa tot speelbal van de wereldeconomie gemaakt. De grote opkomende staten maken er gebruik van om in hoog tempo de macht naar zich toe te trekken. Landen als China, Rusland, India en Brazilië lachen in hun vuistje. Die schieten ons echt niet te hulp omdat we zo aardig zijn. Die les kunnen we nu al trekken. Als dit zo doorgaat mogen we binnen de kortste keren rekenschap in Peking en Moskou gaan afleggen en niet in Brussel of Frankfurt.

Een economische sneeuwstorm nadert terwijl de winterjas tot op de draad is versleten. Laten we hopen dat we niet bevriezen. En de kracht en de moed vinden om het heft in eigen hand te nemen. Weg met de mislukking die euro heet!