KLIK OP BOVENSTAANDE AFBEELDING OM NAAR DE HOMEPAGE/HOOFDPAGINA TE GAAN

woensdag 23 februari 2011

Statenverkiezingen (2)

Josan Meijers zond me de standpunten van de PvdA. Ik was aanvankelijk niet van plan die hier mee te nemen. De PvdA had de kans om via Twitter haar mening te geven voorbij laten gaan maar ik waardeer de inspanning van de sociaal-democraten. Mede dankzij de lokale partijvertegenwoordigers. De PvdA sluit vandaag dus aan bij de VVD, SP, D66, ChristenUnie, Partij voor de Dieren en Mens & Spirit.

Eerst de nagekomen berichten. Alex Mink (SP) is kritisch over de bundeling van weg en spoor bij Hof te Dieren. Er is verder onderzoek nodig. Josan Meijers (PvdA) wacht voor de Traverse de Milieu Effecten Rapportage af waarbij het budget voor de Traverse leidend is. Dus op voorhand geen extra geld van de PvdA naar Dieren. Zoals vorige week gemeld: Alleen de VVD en D66 doen toezeggingen.

Over naar de volgende vraag. Hoe gaan de partijen de verkeersdruk op de Harderwijkerweg (N786) in Laag-Soeren te lijf? Luuk van der Veer (PvdD) is terughoudend met extra asfalt en ziet meer in heropening van de museumspoorlijn. Anja Prins (VVD) en Pieter Plug (CU) willen extra geld voor de aanpak van de N786. Michiel Scheffer (D66) wil een oplossing met sterk draagvlak bij de inwoners en Josan Meijers (PvdA) en Alex Mink (SP) wachten de uitkomsten van lopend onderzoek naar de N786 af. Bij elkaar nogal wat gemeenplaatsen en vaagheden. Laag-Soeren: Let op uw saeck!

Is uw partij voorstander van het doorzetten van de Havikerpoort in het kader van de Ecologische Hoofdstructuur? Volgens Anja Prins (VDD) wordt met de aanleg van ecoducten over het algemeen niet de doelstelling gehaald. “Ze beginnen nergens en eindigen nergens.” De anderen willen, met enige nuanceverschillen, doorgaan.

Alle partijen zijn tegen meer goederentreinen op de IJssellijn. Lea Manders van Mens & Spirit (M&S) wil meer spoorlijnen. D66, CU en PvdD willen de Betuwelijn intensiever benutten. De SP zet bovendien in op vervoer over water en de PvdD wil stillere reizigerstreinen. De VVD vindt de goederentreinen gewoon niet acceptabel. De PvdA wil eerst nader onderzoek naar de Noordtak.

Hoe om te gaan met het NUON-spaarvarken? Mens & Spirit steekt het geld in groene energie per huis en wil zo loskomen van energiegiganten. De SP heeft 1 miljard euro over voor het openbaar vervoer en gebruikt de rente op de overige miljarden om bezuinigingen op te vangen. D66 wil investeren in kredieten voor nieuwe energie, innovatie en infrastructurele knelpunten. De PvdA pleit voor goed rentmeesterschap: “Op die manier kunnen we dezelfde lijn aanhouden die we al jaren volgen.” De ChristenUnie en de PvdD zitten op hetzelfde spoor. De CU heeft het over “Duurzaam beheren en uitgeven” en de PvdD over “Extra investeringen, alleen in duurzaam en groen.”

Dat was ’t. Een korte samenvatting van de standpunten. Voor de nuances verwijs ik u naar weblog Politiek Rheden. Daar kunt u de komende dagen de letterlijke antwoorden nalezen.

Ik hoop dat u, ongeacht uw politieke voorkeur, volgende week woensdag naar de stembus gaat. U hebt de afgelopen weken gezien dat democratie niet vanzelfsprekend is. Breng het in praktijk en beslis mee!