KLIK OP BOVENSTAANDE AFBEELDING OM NAAR DE HOMEPAGE/HOOFDPAGINA TE GAAN

vrijdag 10 februari 2012

Giet it oan?

De horrorwinter wilde maar niet komen. Dat was effe zweten voor de handel. Zou ze bijna met de voorraad sneeuwschuivers en schaatsen blijven zitten. Maar alles kwam goed. Koning Winter vereerde ons alsnog met een uitgebreid bezoek. Vorige week zaterdag zag ik in de Velpse Hoofdstraat de sleeën en het strooizout hoog opgetast voor de winkeldeur. De winkeliers kunnen zich in de handen wrijven.

Als je de radio aanzette was het eerste woord dat je hoorde: “Elfstedentocht”. In de media ontaardde de elfstedenkoorts in complete hysterie. De euro? Nauwelijks meer iets van gehoord. Arabische lente? Wat was dat ook alweer? Economische crisis? Waar hebt u het over? Mitsubishi trekt de stekker uit Nedcar! Nou en?

Friesland was de navel van de wereld. Daar gebeurde het. Na 15 jaar hebben we recht op een Elfstedentocht; kans op Elfstedentocht 80%; als de maan vol is, de hemel helder en de wind staat in het oosten dan gaat de tocht der tochten door; als de haren van mijn hond gaan krullen dan krijgen we nog drie weken strenge vorst; als ….

IJsmeesters en rayonhoofden beheersten het nieuws. Bij Balk was het rayonhoofd door het ijs gezakt, bij Sloten was het ijs nog maar 7 centimeter dik. Het leger gaat assistentie verlenen. De vervoersbedrijven moeten maandag klaar staan om schaatsers en publiek te vervoeren.

Weermannen en –vrouwen beleefden hoogtijdagen. Het blijft vriezen. Nee, het gaat dooien! Eindelijk een paar dagen waarin ze geen nieuw weerrecord hoefden te verzinnen.

Ja, die elfstedenkoorts. Maxima is een aardige meid maar laat ze nooit meer zeggen dat Nederland geen eigen cultuur heeft. Knotsgek dat wel. Maar cultuur is het.

Dat het koud was staat als een paal boven het ijs. Maar om zo op hol te slaan? Ik ben allang blij dat er geen grote hoeveelheid sneeuw naar beneden kwam.

Ik schrijf dit maandag en u krijgt dit stukje op donderdag/vrijdag onder de neus. Ik durf wel een voorspelling te doen. Wat we in ons hart al wisten: It giet net oan!

Of zit ik er naast? Giet it wol oan?