KLIK OP BOVENSTAANDE AFBEELDING OM NAAR DE HOMEPAGE/HOOFDPAGINA TE GAAN

vrijdag 12 april 2013

Samen sterk en zelfstandig!

Ik verwijt de lokale politiek al ’n tijdje gebrek aan visie. Vooral als het over gemeentelijke samenwerking en herindeling gaat. Doesburg pakt de handschoen op. De Hanzeaten gaan “onderzoeken hoe de gemeente Doesburg tijdig, slimmer en eenduidiger kan gaan samenwerken met andere gemeenten, ten einde de zelfstandigheid en de identiteit van Doesburg zo goed en krachtig mogelijk te waarborgen.” De samenwerking moet zich beperken tot de taken die de rijksoverheid bij de gemeenten wil neerleggen. De zoektocht richt zich naar de regio Arnhem, de Achterhoek, de Liemers of Bronkhorst, Brummen en Zutphen.

Voelt u ‘m? De gemeente Rheden wordt in tegenstelling tot Brummen niet expliciet genoemd. Dat terwijl Doesburg en Rheden aan elkaar grenzen en een sterke economische en sociale binding hebben. Denk aan het onderwijs, de winkels of het openbaar vervoer. Doesburgse scholieren studeren aan het Rhedens, hun ouders shoppen in winkelcentrum Calluna en op de Dierense markt Het treinstation droeg vroeger niet voor niets de naam Dieren-Doesburg en, alsof die geen keuze kan maken, zelfs de A348 stopt precies midden tussen de twee plaatsen in. Andersom is Doesburg met zijn historische binnenstad een gewilde bestemming voor veel Rhedenaren. Daarnaast werken beide gemeenten, zij het op bescheiden schaal, samen op het gebied van ombudswerk, alcoholpreventie en buurtbemiddeling. Waar komt die Doesburgse koelheid dan vandaan?

Rond 2006 was er al sprake van samenvoeging van de ambtelijke organisaties van Doesburg, Rozendaal en Rheden. Net als nu was het uitgangspunt “dat de bestuurlijke autonomie van de drie gemeenten gehandhaafd blijft”. Die poging liep echter op de klippen. Is dat de oorzaak? “Motten” we elkaar politiek gezien niet? Sluimert er wrok in het Doesburgse onderbewuste? Zitten er nog restjes rancune in bepaalde bestuurdershoofden? Het zou zomaar kunnen.

Weg met die stofnesten! Kom op Doesburg, Rozendaal en Rheden! Samen gaan we al aardig in de richting van 60.000 inwoners. Voldoende body om die nieuwe taken met z’n drieën aan te kunnen. Tijdig, slim en eenduidig! Dat is de beste garantie voor zelfstandigheid. Brummen, doe je ook mee? Je bent meer dan welkom! Dan zitten we met bijna 80.000 inwoners helemaal op rozen. Grijp deze kans. Zet minister Plasterk buitenspel!