KLIK OP BOVENSTAANDE AFBEELDING OM NAAR DE HOMEPAGE/HOOFDPAGINA TE GAAN

vrijdag 24 juni 2011

Theseus


Volgens de mythologie was Europa een prinses uit Phoenicië (de oostkust van de Middellandse zee). Toen het oog van de Griekse oppergod Zeus op haar viel werd hij op slag verliefd. Hij nam de gedaante aan van een vriendelijke witte stier die de nietsvermoedende deerne uitnodigde op zijn rug plaats te nemen. Zeus zwom vervolgens in één ruk naar Kreta waar hij haar tot zich nam. Zij baarde drie zonen waaronder Minos, heerser van Kreta. Minos bouwde een uitgestrekt doolhof, het labyrint, waaruit niemand kon ontsnappen. Daar hield hij de Minotaurus, een afschuwelijk huisdier dat leefde van mensenvlees. Schatplichtige vazalstaten moesten ieder jaar beurtelings zeven jongens en zeven meisjes leveren die het labyrint werden ingejaagd om als voedsel voor de Minotaurus te dienen. De held Theseus maakte een einde aan het schrikbewind. Hij doodde, met de hulp van een van de dochters van Minos, het monster.

De geschiedenis herhaalt zich. De Griekse erfgenamen vertolken daarin zowel de rol van Zeus als van Minos. Voor goden is dat geen probleem. Europa is opnieuw ontvoerd en verkracht. Met behulp van geslepen adviseurs van grote internationale banken heeft Griekenland Europa verleid. De Grieken hebben ook een nieuw labyrint geschapen: hun financiële boekhouding. Dat doolhof wordt bewaakt door de Griekse euro. De vraatzucht van dit ondier kent geen grenzen. Het beest zet zijn tanden met genot in zijn Europese broeders en zusters. Enkelen zijn al tot op het bot afgekloven. De goden van de moderne Olympus, de Europese Centrale Bank in Frankfurt, blijken valse goden. Machteloos! Net als hun hogepriesters, de ministers van Financiën van de eurolanden.

De Griekse schuld nadert de 350 miljard euro. Het land heeft de laagste kredietwaardigheid ter wereld. De regeringen in de eurozone zien zich gedwongen het Griekse gedrocht te blijven voeden. Verder is niemand nog bereid om ook maar één cent aan de Grieken te lenen. Rente en aflossing zijn niet meer op te brengen. Dat geld komt nooit meer terug. En dat weet minister De Jager, de hogepriester van de Haagse tempel, donders goed.

Waar is de held die het labyrint ingaat en het duivelsgebroed verslaat? Die een einde maakt aan de gijzeling van Europa door de Griekse sjoemelaars. Met of zonder hulp uit Athene. Waar is de nieuwe Theseus?