KLIK OP BOVENSTAANDE AFBEELDING OM NAAR DE HOMEPAGE/HOOFDPAGINA TE GAAN

woensdag 14 april 2010

Managen van verwachtingen

Hèhè, Rheden heeft zijn nieuwe coalitie. VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie zijn nu officieel vijf handen op één buik.

Het eerste aandachtspunt in het coalitieakkoord is dat “verwachtingen van inwoners, bedrijven, instellingen beter worden gemanaged”. Laten we het daar gelijk maar eens over hebben.

Om met dat “gemanaged” te beginnen: het zegt iets over de mentaliteit van de mensen die dit opschrijven, de verzakelijkte bestuurscultuur die ze voorstaan. Dat kan haast ook niet anders als je kijkt naar hun achtergrond. Deze mensen zien een gemeente door de bril van bedrijfsvoering. Zij staren zich blind op professionalisering en processen. Ons staat een bestuur van bedrijfsleiders te wachten. De powerpointpresentaties waarin burgers als “stakeholders” optreden zullen ons om de oren vliegen. Een land als China kan worden geleid door managers maar in een gemeente als Rheden ligt dat echt anders. Een democratisch bestuur zal rekening moeten houden met uiteenlopende en botsende belangen. Dan zal blijken dat niet alles in spreadsheets en diagrammen kan worden gevangen. Kijken of de nieuwbakken wethouders zich op die momenten nog bewust zijn van hun sociale, christelijke of liberale beginselen.

En die “verwachtingen” dan? Ik had liever gehad dat die vóórafgaand aan de verkiezingen beter waren gemanaged. Dat partijen ons hadden verteld welke onderwerpen voor hen van het allergrootste belang waren en welke minder.

Zo gooit GroenLinks haar sociale agenda achteloos in de prullenbak. Kreten als solidariteit, ondersteuning van kansarmen en “sterkste schouders, zwaarste lasten” zijn in het coalitieakkoord omgetoverd tot eigen verantwoordelijkheid, efficiëntie, kostenbesparing en verzakelijking. Te beginnen met werkplaats Presikhaaf die het straks met 150.000 euro minder mag doen.

Ook de andere partijen gaan niet vrijuit. Van de jeugd en gezinsparagrafen van het CDA en vooral van de ChristenUnie zijn slechts wat algemene vaagheden in het akkoord terug te vinden.

D66 heeft het in haar verkiezingsprogramma over kleinschalige voorzieningen waarin de mens centraal staat. In het coalitieakkoord wordt aangekondigd dat de servicecentra in Velp en Dieren, voorzieningen die letterlijk dicht bij de inwoners staan, worden gesloten. De partij was ook blij met de drie openbare bibliotheken en Musica Allegra. In het akkoord wordt juist aan de poten van die instellingen gezaagd.

Die kritiek geldt trouwens ook de VVD. Die vond dat cultuur moet worden afgestemd op de behoefte van de inwoners. Maar ja, dat geldt kennelijk niet voor het klootjesvolk dat van volksvoorzieningen als de bibliotheek en de muziekschool gebruikmaakt. En de VVD heeft de bescherming van de boeren bij GroenLinks ingeleverd. Daarvoor hebben de groenen maar al te graag hun sociale teksten uitgegumd en negeren ze de bebouwing van Nimmer Dor. Als de hertjes maar tot aan de IJssel kunnen komen. Trouwens, niet geheel onbelangrijk, de VVD sluit een verhoging van de OZB niet uit.

Is er dan niks positiefs over deze coalitie te melden? Natuurlijk. Maar ik ben geen persvoorlichter van de gemeente. Kunnen ze best zelf. Dat is bij dit college in goede handen. Daar heb ik alle vertrouwen in.

Ik ben nu even andere verwachtingen aan het managen.