KLIK OP BOVENSTAANDE AFBEELDING OM NAAR DE HOMEPAGE/HOOFDPAGINA TE GAAN

vrijdag 17 juni 2011

Stammenstrijd

Een woordvoerder van het Rhedense ministerie van Verzanding en Boerenbreidel laat weten dat de vergunning om de kapvergunning af te schaffen klaar ligt. De verwachte opbrengsten worden geschat op 600.000 centen. Die zijn benodigd voor de hoedjesdag van de Prix de Wingerd, het jaarlijks terugkerende riddertournooi ter ere van onze geliefde Opperste Leider*.


De opstand tegen deze plannen duurt nu al maanden. Zwarte rookwolken boven de dorpen langs de IJssel laten zien dat de strijd nog lang niet is beslecht. Integendeel, de schermutselingen breiden zich uit en nemen in hevigheid toe. Vluchtelingen melden dat het Hoge College van de Rhedense Federatie alle gezagsgetrouwe burgers heeft opgeroepen zich naar de Ivoren Toren in De Steeg te begeven om een schild te vormen tegen de ‘huiveringwekkende lafhartige aanvallen van de 27 vendels’.


Federale elitetroepen bevechten, gewapend met bijl en zaag, iedere boom die zich buiten waagt. Bomen die zich volgens de uitzonderingslijst niet kunnen identificeren gaan tijdens de rooicampagnes genadeloos voor de bijl. Straat voor straat, dorp voor dorp. Elke vorm van verzet wordt onder het snerpende gierende gejank van kettingzagen de kop ingedrukt. Om verdere tegenstand te ontmoedigen worden hout en blad ter plekke verbrand en verkoold*.


De opstandelingen verzetten zich fel. Een zegsman van de Dierense Heideroosjes laat weten dat zijn compagnie tot het bittere einde zal strijden voor iedere boom langs weg en laan. Commandanten van de Daalhuizer Kastanje, de Steegse Moeraseiken en het Revolutionair Comité onderstrepen zijn woorden. Zij vechten vastberaden door: vóór het behoud van de kapvergunning, tégen de kaalslag van Rhedens dreven. De strijdkreet van de rebellen ‘Geen boom de deur uit zonder vergunning’ laat daar geen misverstand over bestaan.


Bemiddelingspogingen door de Raad van Watjes zijn mislukt. Onder de afgevaardigden heerst grote verdeeldheid over de te volgen koers. Externe deskundigen hebben daarom opdracht (kosten 1,5 miljoen) gekregen met een vredesvoorstel te komen. Het rapport dat eind deze maand onder de titel “De Kool en de Geit” wordt verwacht moet de basis leggen voor een staakt-het-vuren. Verdere onderhandelingen zullen vervolgens tot een duurzame vrede moeten leiden. De clanoudste van Zilveren Dorp in het Groen heeft echter al verklaard zich niet neer te leggen bij amputatie van welke tak van zijn stam dan ook. ‘Zilver en Groen zijn één en blijven één’ verklaarde hij dreigend. Daarmee is alle hoop op een spoedige beëindiging van de vijandelijkheden de bodem ingeslagen.


*Niet in de papieren versie opgenomen. M'n woordenquotum was op.