KLIK OP BOVENSTAANDE AFBEELDING OM NAAR DE HOMEPAGE/HOOFDPAGINA TE GAAN

woensdag 3 maart 2010

Hopen

Het vrouwtje is voor 90 euro de sigaar als ze Fikkie’s stront op straat laat liggen. En als uw hortensia te ver over het tuinhekje hangt bent u ook de pineut. Maar blijkbaar is het niet zo makkelijk om een hondenbaasje te vangen want er worden onorthodoxe middelen ingezet. Ik krijg er regelmatig klachten over. Rheden heeft een onopvallende groene auto ingezet waarmee de milieucontroleurs de buurt afschuimen op zoek naar overtreders van het drollenverbod. Het schijnt een nogal gevaarlijke bezigheid te zijn want alleen kunnen ze het niet af. Met z’n tweeën of drieën en gewapend met een verrekijker worden de hondenbaasjes vanuit de auto in het vizier gehouden. Met hoop op een hoop zogezegd. Het Dierense Vogelplantsoen schijnt een geliefd jachtterrein te zijn. Mensen worden er naar eigen zeggen bang en nerveus van. Het baasje dat altijd keurig de rotzooi van Blackie opruimt voelt zich nu bij voorbaat bestempeld als drollencrimineel. Niet serieus genomen en slachtoffer van een wantrouwende gemeente.

In Velp treedt James Bond anders op. Daar krijgt mevrouw S. nul op het rekest. Het grasveldje voor het appartementengebouw waar ze woont is één groot mijnenveld van drollen. Maar zij en haar medebewoners worden door de poeppolitie aan het lijntje gehouden. Het valt allemaal wel mee en met die sneeuw liggen er overal drollen. Logisch toch? S. klaagt er al heel lang over en haar strijd heeft inmiddels het ministerie van binnenlandse zaken bereikt. De toon van haar mailtjes naar allerlei instanties wordt steeds heftiger. Ik zal u hier niet vertellen hoe ze over de gemeente Rheden en de milieucontroleurs denkt maar ze heeft een rijke woordenschat. Ze voelt zich niet serieus genomen en slachtoffer van willekeur.

Er is ook nog andere stront aan de knikker. Het gedrag van een groep hangjongeren in Dieren dreigt te ontaarden in ware terreur. De Dierense ondernemer Hullegie, zelf slachtoffer, was het zat en daagde via een paginagrote advertentie de politiek uit om nu eens met echte oplossingen te komen. Volgens burgemeester Van Wingerden kan Hullegie zijn centjes beter besteden. Bijvoorbeeld aan het fêteren van de straatboefjes op een hapje en een drankje in Theothorne. Dat leidt tot meer begrip over en weer. Van Hullegie wordt dus verwacht dat hij zoete broodjes gaat bakken met z’n kwelgeesten. En dat mag ie nog zelf betalen ook. Dat zegt dezelfde burgemeester die in een interview, afgenomen vóór haar herbenoeming, letterlijk zei:

..Het bewaken van de veiligheid in alle dorpen en natuurlijk ook in het buitengebied vind ik een heel belangrijke taak. Mensen moeten zich veilig blijven voelen. Ze voelen zich veilig over het algemeen. Dat vind ik een heel belangrijke taak..

Zou Hullegie zich serieus genomen voelen?

Er zijn zes milieucontroleurs. Er is sinds kort één jongerenwerker die zich twaalf uur per week mag bemoeien met de hangjeugd. Maar er is hoop. De burgemeester gaat er wat aan doen. Binnenkort zien we een foto in de krant van de burgermoeder die samen met de Dierense lieverdjes aan de bar van Theothorne hangt. Voor een beter begrip. Over en weer. Uiteraard wordt het bonnetje niet gedeclareerd want anders krijgen we daar weer uitwerpselen over.