KLIK OP BOVENSTAANDE AFBEELDING OM NAAR DE HOMEPAGE/HOOFDPAGINA TE GAAN

vrijdag 5 augustus 2011

Bijzaken (2)

Onlangs las ik over de moorzaak aan de Huissensestraat in Arnhem. De verdachte wordt verdedigd door de raadsvrouwen Weski en Holleeder. Wat een prachtnamen voor een advocatenduo. Zou die Holleeder familie zijn van? Zij in toga en hij in gestreept pak op verjaardagsvisite bij ome Sjaak. Wie van de twee is het zwarte schaap van de familie? Goed en kwaad, twee zijden van dezelfde medaille. Collega Weski mag er ook zijn, een naam die klinkt als een klok. Holleeder en Weski, een titel voor een nieuwe politieserie. Elke zaterdagavond om kwart voor twaalf op Nederland 1.

Wat las ik nog meer? Oh ja: ‘Das wil oude leefgebied op Rhederhof terug’. De dassen sloegen begin deze eeuw op de vlucht voor asielzoekers die dassenland kwamen bezetten. De dassen gingen zelf in asiel. Zij waren niet langer welkom. Een hekwerk sloot ze buiten. Nu willen de dassen terug. Dat blijkt uit een enquête die de stichting Behoud Landgoederen Veluwezoom onder de dieren heeft gehouden. Hoogbejaarde dassen denken met weemoed aan die goeie ouwe tijd terug. Zij hebben heimwee naar hun geboorteburcht. De stichting gaat dat beloofde land nu bij de rechter opeisen. Het is, mocht iemand dat denken, niet de bedoeling om de bouwplannen van woningcorporatie Portaal op Rhederhof te dwarsbomen. Maar dat had u natuurlijk al begrepen. Een tip voor de dassenfluisteraars: misschien hebben Holleeder en Weski nog een gaatje in hun agenda.

De mooiste komt op naam van Ben van Schaijk van de stichting Oude Begraafplaats Reinaldstraat Velp. Op dat kerkhof staat een schijndodenhuisje, een van de weinige overgebleven exemplaren. Vroeger werd iemand die dood leek, maar waarvan men dat niet zeker wist, daar een paar dagen opgebaard. Als het schijnlijk dan nog geen teken van leven had gegeven was het blijkbaar een echt lijk dat alsnog werd begraven. De stichting wil het huisje restaureren. De provincie heeft al 83.000 euro toegezegd maar er is nog meer nodig. Het huisje zou gebruikt kunnen worden voor het bijzetten van grafurnen. Ben van Schaijk daarover: ‘Dat blaast de begraafplaats weer wat leven in’. Galgenhumor. Uit Velp.