KLIK OP BOVENSTAANDE AFBEELDING OM NAAR DE HOMEPAGE/HOOFDPAGINA TE GAAN

donderdag 13 juni 2013

Politiek en maatschappij

De ouderenzorg! Geen dossier om vrolijk van te worden. Door forse  bezuinigingen staan duizenden banen op de tocht en de verhalen over soms mensonterende toestanden in de zorg zijn haast dagelijkse kost. Tegelijkertijd groeit de verontwaardiging over topsalarissen voor het management. Jaarlijks stelt Abvakabo FNV de Actiz50 samen, een ranglijst van 50 grootverdieners in de ouderenzorg. Daaronder enkele bekende namen uit de regio. Ex-bestuurder Cools van Innoforte legde beslag op de zesde plek en bestuurder Siraa van Attent wwz vinden we terug op nummer 23 (zie weblog politiekrheden voor details). Attent wwz veroverde daarnaast een 49e plaats op de lijst meest winstgevende instellingen voor ouderenzorg. Niks mis met winst zou je zeggen. Gezonde bedrijfsvoering hoort erbij.

De SP bestiert een meldpunt voor klachten over Attent. De partij had signalen opgevangen dat Attent de zorg voor ouderen uit bezuinigingsoverwegingen steeds verder verschraalt. Dat plaatst de winst van de instelling in een ander daglicht. Op een “gezond bedrijfsresultaat” dat mede over de rug van zorgbehoevenden wordt behaald zit niemand te wachten. De actie van de SP is daarom goed te billijken.

Ik moest me wel even achter de oren krabben toen ik de naam van Agnes Kant in het jaarverslag van Attent tegenkwam. De voormalige SP-coryfee was in 2011 en 2012 lid van de Raad van Toezicht. Zij nam begin dit jaar afscheid. De SP kwam eind april 2013 in actie. Had de partij niet gewoon al in 2012 via Kant aan de bel kunnen trekken of was haar aanwezigheid juist een belemmering voor eerdere actie? In hoeverre speelt politiek opportunisme hier een rol?

In 2011, bij de discussie over de sluiting van Casa Intermezzo van Innoforte, deed zich ook zo’n merkwaardige situatie voor. Het leek er toen op dat enkele PvdA-raadsleden vóór behoud van de Casa zouden stemmen. Ze bonden pas in toen publiek werd dat oud-PvdA-wethouder Ella Schadd voorzitter van de Raad van Toezicht van Innoforte was. Werd de geur van belangenverstrengeling hen te machtig?


Organisaties van allerlei snit hebben graag oud-politici in hun midden. Het opent deuren. Soms werkt het contraproductief. Juist bij problemen. Als dat politiek-maatschappelijk weefsel tegen het licht wordt gehouden. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten