KLIK OP BOVENSTAANDE AFBEELDING OM NAAR DE HOMEPAGE/HOOFDPAGINA TE GAAN

donderdag 2 mei 2013

Hun dag!


Aanstaande zaterdag herdenken we de oorlogsslachtoffers. Het comité 4 en 5 mei definieert dit als volgt: “Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.”

Ik kan me daar volledig in vinden. In de gemeente Bronckhorst denkt men daar anders over. Het gemeentebestuur wil ook de in Vorden begraven gesneuvelde Duitse soldaten bij de herdenking betrekken. Geen goed idee! Die soldaten waren radertjes in de Duitse overheersingsmachine en geen mens weet wat zij, vrijwillig dan wel onvrijwillig, in de oorlog hebben uitgehaald. Niet doen dus. In ieder geval niet op 4 mei. Daarmee vervaagt de scheidslijn tussen slachtoffer en dader.

Bij tienduizenden werden Joden, zigeuners, homo’s en Jehova-getuigen afgeslacht. Als we de herinnering aan hen laten wegzinken dan kunnen we beter ophouden met herdenken. Zomaar wat namen. Onschuldigen als de vier jaar oude Hans van Cleef, op 10 september 1943 overleden in Auschwitz of Herman Coevorden die op 1 oktober 1944 in de leeftijd van 19 jaar werd gefusilleerd op Fliegerhorst Twente.

Bijna 200.000 Nederlanders lieten in de Tweede Wereldoorlog het leven. Daaronder honderden mensen die hun leven opofferden in het verzet.

Bankiers hebben tegenwoordig geen goede naam maar neem Walraven van Hall, een van de bekendste verzetsstrijders. Hij was de “bankier van het verzet” die via honderden medewerkers eten en identiteitspapieren aan onderduikers verschafte en het verzet voorzag van geld voor wapens. Hij bedacht tevens de grootste bankroof uit de Nederlandse geschiedenis. De Nederlandse Bank, toen onder leiding van de NSB, werd met vervalste papieren op een listige manier beroofd. Walraven van Hall werd in januari 1945 door de nazi’s gefusilleerd.

Nog onlangs werd de identiteit van twee tot dan toe vermiste verzetsmensen vastgesteld. Dankzij DNA-technologie werden de namen van Nicolaas Corstanje uit Den Haag en Nicolaas van der Horst uit Amsterdam aan de vergetelheid ontrukt.

4 mei is hun dag. En de dag erna vieren we dat we mede dankzij hen in vrijheid kunnen leven. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten