KLIK OP BOVENSTAANDE AFBEELDING OM NAAR DE HOMEPAGE/HOOFDPAGINA TE GAAN

donderdag 18 april 2013

Greep in de kas


GroenLinks-wethouder Harriët Tiemens wil Atelier Velp 300.000 euro schenken voor een podiumvoorziening in het nieuw te bouwen onderkomen van deze commerciële onderneming. Het plan komt uit de koker van RiQQ, het cultuurbedrijf van de gemeente. In ruil voor deze gift stelt Atelier Velp het podium 30 keer per jaar tegen een gereduceerd tarief beschikbaar: 20 keer voor RiQQ en 10 keer voor verenigingen.

Het bedrag wordt in 20 jaar afgeschreven. Dat komt neer op 500 euro per keer dat het podium wordt gebruikt. Atelier Velp brengt iedere keer wel kosten in rekening voor personele ondersteuning, energie en schoonmaak. Hoezo gereduceerd tarief? Je krijgt 300.000 euro en als de gulle gever op bezoek komt dan duw je hem een rekening onder de neus. Dat brengt me op de vraag of die podiumvoorziening ook in een bar en keuken voorziet. Om in het natje en droogje van de bezoekers te voorzien. Die horeca-opbrengst kun je dan uiteraard ook in je zak steken. Al met al een winstgevend zaakje.

Culturele organisaties als Kastanjelaan 13 in Velp en Tagore in Dieren, worden met dit soort acties op achterstand gezet. In Velp mogen de Oude Jan, de Grote kerk en Parkstaete zich eveneens achter de oren krabben.

Vragen over concurrentievervalsing, marktverstoring en of dit douceurtje in het licht van lopende en komende bezuinigingen verantwoord is worden weggewimpeld. Suggesties over verkapte subsidie aan RiQQ en Atelier Velp worden verontwaardigd van de hand gewezen.

De PvdA is opvallend enthousiast over het plan. Vreemd als je dit in het licht van de dorpsbezoeken plaatst. Daarover schrijft de PvdA: “Wij gaan actief op pad om jonge mensen een kans te geven op een baan en een huis, wij willen van de ouderen horen waar hun problemen liggen” en vooral “wat kunnen we betekenen voor die honderden kinderen die in deze gemeente opgroeien in armoede.”

De wens voor een cultuurcluster staat in het coalitieakkoord van 2010. Sindsdien heeft de economische crisis zich verder verdiept. De gemeente staat aan de vooravond van grote financiële uitdagingen en mogelijk zware bezuinigingen. Dan past het niet om nog even snel een greep in de gemeentekas te doen. Dat geld is hard nodig voor andere zaken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten