KLIK OP BOVENSTAANDE AFBEELDING OM NAAR DE HOMEPAGE/HOOFDPAGINA TE GAAN

donderdag 4 april 2013

Digitaal


Bezoekt u wel eens de websites van de lokale politiek partijen? Ik wel. Er zijn enkele positieve uitzonderingen maar bij een aantal partijsites is het huilen met de pet op. Soms is het nieuws al maanden oud of er staat zelfs helemaal niks op. Die partijen zien een website als een noodzakelijk kwaad. Je moet er nu eenmaal een hebben. De Rhedense partijen Gemeentebelangen en de ChristenUnie en de Doesburgse Stadspartij zijn daar mooie voorbeelden van. De PvdA heeft er ook moeite mee. D66 Doesburg spant de kroon. Die site toonde tot vorige week de wederwaardigheden van de kameraden uit Beverwijk. Het viel kennelijk niemand op. Pas onlangs is de link naar Beverwijk weggehaald.

Maar okay, als ik het vergelijk met enkele jaren terug dan zit er verbetering in. Groep Pieper-Rook is behoorlijk actief en de VVD, het CDA en de SP timmeren zowel in Rheden als in Doesburg redelijk aan de digitale weg.

Ja, dat internet. De gemeente Rheden gebruikt het ook. Die slaat soms door. Niet in de laatste plaats als middel om te bezuinigen. Het burgerjaarverslag is daar een mooi voorbeeld van. Hup, een filmpje maken, op YouTube pletteren en er is weer aan een wettelijke eis vandaan. Scheelt een smak geld aan druk- en verzendkosten. Het maakt kennelijk geen moer uit of het wel of niet gelezen wordt. Dat is te merken. Als die wettelijke eis tot publicatie op deze manier wordt ingevuld dan is die zinloos. Het filmpje werd sinds juni 2012 zegge en schrijve 245 keer (stand 1 april 2013) aangeklikt. Daarvan komen zeker 25 clicks op mijn naam. Ik weet niet wat het maken van zo’n filmpje kost. Het is in ieder geval weggegooid geld. Niemand heeft er iets aan. De burger niet en de overheid niet. Als je dan toch wilt bezuinigen kun je er beter helemaal mee kappen. Of je krabbelt ’n paar velletjes papier vol en legt die voor de liefhebber klaar bij de gemeentebalie.

Eigenlijk is het een paradoxale situatie. Politieke partijen die hun eigen digitale communicatie niet serieus nemen controleren een overheid die daarin te ver gaat. Dat kan ook niet goed gaan. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten